Foto

Foto: DEN HAAG - De opkomst was niet groot, zo'n honderd vrouwen. De house-muziek was oorverdovend. Het Plein in Den Haag stond zaterdag in het teken van de pil. Roze en blauwe doeken langs de muren, namaakzwangere vrouwen, een enkele man, het standbeeld van Willem van Oranje in doeken gehuld. Girls Command, een spontaan opgerichte actiegroep tegen de pil uit het ziekenfondspakket, had 'alle vrouwen uit Nederland' opgeroepen om te komen demonstreren tegen de voorgenomen bezuinigingen van minister Borst (volksgezondheid). De voorzitter van de Emancipatieraad, M. den Ouden-Dekkers, liet zich door de geringe opkomst niet weerhouden het kabinet een veeg uit de pan te geven wegens vrouwonvriendelijk beleid. “Het tientje per maand komt boven op de tweehonderd gulden eigen risico. Daarover dreigt al een kabinetscrisis. Maar niemand spreekt erover dat vrouwen extra belast worden met ruim honderd gulden voor de pil. Dit is geen gelijke behandeling.” Girls Command is woedend over het verdwijnen van de pil uit het ziekenfonds voor vrouwen vanaf 18 jaar. Volgens de actiegroep is de manifestatie nodig want de kosten van de pil moeten collectief worden gedragen. Die mogen niet exclusief op vrouwen worden afgewenteld. Bovendien komt de privacy en keuzevrijheid van vrouwen in gevaar als er sprake is van financiële afhankelijkheid van ouders en/of partner. Nederland, zo stelt Girls Command, heeft het hoogste aantal pilgebruiksters en het laagste abortuscijfer van de wereld. “In deze zaak hebben wij op internationaal niveau een voorbeeldfunctie en daarbij heeft de komst van de pil in het ziekenfondspakket zeer positieve en verstrekkende gevolgen gehad voor de emancipatie van de vrouw.” Een van de demonstranten stelde: beter het condoom in het ziekenfondspakket dan de pil eruit. (Foto Peter Hilz)