Filippijns rapport: dienstbode is ten onrechte gedood

SINGAPORE, 10 APRIL. De Filippijnse dienstbode Flor Contemplacion is volgens een Filippijnse onderzoekscommissie vorige maand ten onrechte veroordeeld en terechtgesteld in Singapore wegens dubbele moord. In reactie op de onderzoeksresultaten, die dit weekeinde bekendgemaakt werden, heeft de Filippijnse president Fidel Ramos vandaag alle werkzaamheden van zijn eerder uit Singapore teruggeroepen ambassadeur opgeschort. In een televisie-toespraak maakte Ramos verder bekend dat hij overweegt zijn staatssecretaris voor arbeidszaken Nieves Confesor en zijn minister voor buitenlandse zaken Roberto Romulo te ontslaan.

De zaak rond de terechtgestelde Contemplacion heeft voor veel spanningen gezorgd tussen Singapore en de Filippijnen. Hoewel Contemplacion bekend heeft dat zij de moord op een andere dienstbode en een vierjarig kind voor wie deze collega zorgde, heeft begaan, geloven velen in de Filippijnen dat zij onschuldig is. De Filippijnse onderzoekscommissie heeft na lijkschouwing op de in 1991 vermoorde dienstbode bepaald dat de moord onmogelijk door een vrouw gepleegd kon zijn.