Ex-minister VS: 'Wij waren ontzettend fout in Vietnam'

NEW YORK, 10 APRIL. De Amerikaanse oud-minister van defensie Robert McNamara, de voornaamste architect van de Vietnam-oorlog, erkent in zijn deze week verschijnende memoires dat de Verenigde Staten “verschrikkelijk fout” hebben gehandeld in hun Vietnam-beleid. McNamara (78), minister onder de presidenten Kennedy en Johnson, is hiermee de hoogste ex-regeringsfunctionaris die toegeeft dat het voeren van de oorlog verkeerd was. Hij zet In Retrospect: The Tragedy and Lessons of Vietnam de vergissingen uiteen, die in zijn ogen hebben geleid tot de Amerikaanse deelname aan de oorlog en de dood van 58.000 Amerikanen.

Volgens uittreksels in het weekblad Newsweek schrijft McNamara: “Wij van de regeringen-Kennedy en Johnson, die betrokken waren bij de besluiten over Vietnam zaten fout, verschrikkelijk fout. We zijn het de toekomstige generaties verschuldigd uit te leggen waarom.” Als Kennedy nog had geleefd, “zou hij ons hebben teruggetrokken uit Vietnam.” De eerste Amerikaanse troepen gingen naar Vietnam in 1961. Het conflict escaleerde nadat Kennedy in 1963 was vermoord en eindigde in 1975. De Amerikaanse militaire overtuiging was dat als Zuid-Vietnam in communistische handen zou vallen, andere bondgenoten van de VS in de regio zouden volgen. Volgens McNamara steunde Kennedy, in tegenstelling tot Johnson, weliswaar deze “dominotheorie”, maar had hij er geen “verschrikkelijke prijs in bloed” voor willen betalen. (Reuter, AP)