'Duitse dienst fingeerde vangst van plutonium'

BONN, 10 APRIL. De opzienbarende vangst vorig jaar in München van uit Rusland afkomstig verrijkt plutonium is in scène gezet door een Duitse veiligheidsdienst. Dat meldt het weekblad Der Spiegel.

De Bundesnachtrichtendienst (BND) zou op die manier hebben geprobeerd om het nieuwe risico van plutonium-smokkel te onderstrepen. Tevens zou de veiligheidsdienst met de vangst hebben willen bewijzen dat veiligheidsdiensten ook met het einde van de Koude Oorlog een reden van bestaan hebben.

De BND heeft de beschuldigingen van het blad van de hand gewezen. De verantwoordelijke politicus binnen de regering-Kohl, onderminister Bernd Schmidbauer, stelde een grondige analyse van de publikatie in het vooruitzicht. “Uiteraard zullen we alle berichten over deze zaak aan een grondige analyse onderwerpen en daar, indien noodzakelijk, consequenties aan verbinden”, aldus Schmidbauer. “Maar ik herhaal dat het hier gaat om een succesvolle en belangrijke operatie.”

De SPD heeft bij monde van partrijsecretaris Günther Verheugen onderminister Schmidbauer beschuldigd van bedrog. De SPD had al in augustus vorig jaar gesteld dat de hele operatie in scène is gezet. Nu zijn politieke en persoonlijke consequenties volgens Verheugen onvermijdelijk geworden. Bündnis 90/Die Grünen hebben het vertrek van Schmidbauer geeïst.

In augustus vorig jaar arrresteerden medewerkers van de BND op het vliegveld van München drie koeriers die met een Lufthansa-vlucht uit Moskou waren gearriveerd. In hun bagage vond de BND 363 gram verrijkt plutonium, geschikt voor de produktie van kernwapens. Het proces tegen de drie begint in mei.

De vondst leidde vrijwel onmiddellijk tot politieke ongerustheid over de proliferatie van verrijkt plutonium uit de voormalige Sovjet-Unie. Na de vondst kwamen Duitsland en Rusland overeen in de toekomst te zullen samenwerken bij de strijd tegen de smokkel van plutonium.

Volgens Der Spiegel heeft de BND via stromannen in Spanje het verhaal verspreid dat er in Duitsland grote interesse bestond in een omvangrijke plutonium-transactie. Op die manier hebben undercover-agenten de smokkel uitgelokt. Ook was de veiligheidsdienst op de hoogte geweest van het transport op de bewuste Lufthansa-vlucht. Schmidbauer heeft vorig jaar al verklaard dat BND-medewerkers beslist geen plutonium hebben gekocht en dat de dienst niet op de hoogte was van het feit dat het radio-actieve materiaal aan boord van het Lufthansa-toestel gebracht zou worden. (Reuter, AP)