Dramatische val dollar tegenover Japanse yen

AMSTERDAM, 10 APRIL. De koers van de Amerikaanse dollar is vannacht in Japan dramatisch gezakt tegenover de Japanse yen. Vanmorgen vroeg werd korte tijd een koersrecord van 80,15 yen voor een dollar genoteerd, nadat de munt in anderhalf uur tijd met vier yen was gekelderd.

Later in Europa herstelde de dollar zich tegenover de yen, op een koers van 83,05 yen, na herhaalde steunaankopen door de Bank van Japan. Dat is nog altijd bijna drie yen lager dan in Europa op vrijdag. De Japanse minister van financiën, Masayoshi Takemura, drong vanmorgen bij de Verenigde Staten aan op “krachtige maatregelen om de val van de dollar te stoppen”. Takemura zinspeelde op “monetaire maatregelen” die Japan deze week nog zou nemen. Het disconto van de Bank van Japan is nu al zeer laag op 1,75 procent. Een verlaging met 0,75 procentpunt zou volgens handelaren de yen afdoende kunnen verzwakken.

Directe reden voor de koersval van de dollar is dat de kans op een renteverhoging in de Verenigde Staten, die de dollar zou kunnen steunen, vrijdag verder afnam omdat tegenvallende werkgelegenheidscijfers wezen op een verdere vertraging van de Amerikaanse economische groei. Omdat het gevaar voor inflatie daardoor verder afneemt, zou de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, minder aanleiding hebben om de rente op te schroeven. Ook het feit dat de Europese ministers van financiën en centrale-bankpresidenten, dit weekeinde bijeen in Versailles, weigerden zich over de dollar uit te spreken droeg aan de mineurstemming bij.

Banken, beleggers en bedrijven boden in Tokio massaal dollars aan. Ook enkele Aziatische centrale banken verkochten dollars voor yens. De Europese munten profiteerden vanmorgen van de massale aandacht voor de yen in Tokio. De koers van de dollar tegenover de gulden steeg met 2,5 cent tot 1,5650 gulden vandaag rond het middaguur.