Dordrecht wint weer, nu dankzij fout van NEC-doelman; Blunderend Willem II geeft Ajax alle ruimte

ROTTERDAM, 10 APRIL. Met groot respect doen veel tegenstanders tegenwoordig een stap opzij als Ajax hen voor de voeten loopt. Zondag liet Willem II zich zonder fatsoenlijk tegenspel verslaan in de Meer, 7-0. De achtervolgers, voor zover ze zo nog kunnen worden genoemd, raakten overigens geen van allen verder achterop.

Willem II was de Domme August in het circus van Ajax. Het uitverkochte stadion De Meer schuddebuikte bij zoveel lachwekkende blunders, die eigenlijk te droevig voor woorden waren. Na 25 minuten stonden de Tilburgers al met 5-0 achter tegen de landskampioen.

De beslissing was al na acht minuten gevallen, toen de stand 2-0. Eerst trok Smits zijn hoofd in na een voorzet van Finidi, alsof hij nog een houten kop had na een lange Brabantse nacht. Litmanen stond helemaal vrij. Het tweede doelpunt ontstond na nog beroerder werk van Willem II, waarvoor de gemiddelde amateur zich zou schamen. Feskens speelde hard terug op doelman Jansen, die de bal van zijn voet liet springen en vervolgens in paniek tegen de aanstormende Kanu trapte. Bij 3-0 sprintte oud-Willem II'er Overmars weg van zijn tegenstander. Een drietal spelers liet zijn voorzetje lopen, Finidi niet. Bij 4-0 mochten Kanu, Ronald de Boer en Litmanen rustig combineren tussen een woud van Tilburgse benen. Litmanen scoorde met de punt van de schoen.

De gebroeders De Boer voerden de score in het laatste kwartier op tot 7-0. Frank schoot weer eens een vrije trap in, hoewel de bal via het lichaam van Kluivert in het doel zeilde. De mooiste treffer van de dag was van Ronald de Boer. Hij wipte de bal fraai op na een tikje van Bogarde, tilde de bal slim over Smits en haalde met links uit. Ajax was na de gemakkelijke middag weer dichterbij prolongatie van de titel.

Met een doelpunt iets meer dan een kwartier voor tijd in het voordeel van NAC wekte Abdellaoui in Breda Feyenoord tot leven. Dat kon nooit de bedoeling zijn geweest. De Rotterdammers ontwaakten en begonnen op wat op een verloren middag leek zowaar nog te voetballen. Het leidde tot twee aardige treffers waardoor Van Hanegem en gevolg leuk blijven meedraaien in de strijd om de derde plaats, 1-2. Tot de 72e minuut gebeurde vrijwel niets bijzonders. Abdellaoui, aardig spelend, scoorde na 72 minuten in de rebound. Totdat Kiprich twee gave voorzetten gaf. Eén aan Obiku (1-1), één aan Blinker (1-2).

Met doelman Metgod in de spits en een vertwijfelde Boogers in zijn directe nabijheid kwam een einde aan de wedstrijd van Sparta tegen Go Ahead Eagles. De Deventenaren hadden aan een handvol kansen genoeg om Sparta met een fikse kater achter te laten (1-2), waardoor de dreiging van de nacompetitie voor de Rotterdammers heel dichtbij kwam.

Tegen de defensief ingestelde formatie van Fafié schiepen de Spartanen zich volop mogelijkheden om afstand te nemen van de Eagles, maar zelfs een strafschop was aan Sparta (Boogers) niet besteed. Op slag van rust kregen de Deventernaren meer dan ze op dat moment verdienden. Een vrije trap van Michels belandde bij Schenning die Metgod kansloos liet (0-1).

Fafié besloot direct de deur nog steviger te vergrendelen. Na ruim tien minuten kreeg hij daarvoor de rekening gepresenteerd, toen Groenendijk doeltreffend profiteerde van een voorzet van Boogers (1-1). Tien minuten voor het einde werd invaller Valk matchwinner. Hij verving de geblesseerde wisselspeler Verhagen en haalde doeltreffend uit, 1-2.

Ook NEC is er niet in geslaagd de opmars van Dordrecht '90 tot staan te brengen. De Nijmegenaren incasseerden aan de Dordtse Krommedijk met 1-0 de vijftiende nederlaag van het seizoen. Zover was het echter nooit gekomen, als doelman Brookhuis zaterdagavond in zijn normale doen was geweest. De laatste man van NEC blunderde in de 65e minuut na een vrije trap van Lems. Voor de Dordtse topscorer Wouden was het een koud kunstje om de door Brookhuis losgelaten bal in het doel te werken.

FC Twente heeft in Volendam waarschijnlijk het laatste willoze slachtoffer gevonden in de schier hopeloze poging toch nog Europees voetbal veilig te stellen. De dijkbewoners lieten zich in Enschede zonder noemenswaardig verzet naar een nederlaag (2-0) spelen. Bosvelt opende halverwege de eerste helft de score voor de gastheren na een geslaagde combinatie met Mols. Tien minuten voor de pauze zorgde Platvoet beheerst voor 2-0, na voorbereidend werk van Kool en Vurens.

MVV behaalde in de uitwedstrijd tegen RKC een zeer belangrijk punt. De Limburgers dankten het vooral aan scheidsrechter Bettinger dat ze niet voor de zoveelste keer dit seizoen met lege handen bleven. De degradatieproblemen voor RKC zijn dank zij de puntendeling definitief voorbij.

In de rommelige wedstrijd kwam RKC in de tweede helft verdiend op voorsprong door Petrov (1-0). Een kwartier voor tijd kwam de scheidsrechter MVV te hulp. Verdediger Van Haaren haalde MVV'er Roelofsen in het strafschopgebied naar de grond. De arbiter wees resoluut naar de stip waarna de Limburgse aanvaller de stand weer in evenwicht bracht.