Controverse door kritiek Buchenwald

BUCHENWALD, 10 APRIL. Een scherpe aanval van een voormalige gevangene van het nazi-concentratiekamp Buchenwald heeft in Duitsland een controverse veroorzaakt.

Duizend oud-gevangenen van het kamp woonden gisteren de verjaardag van de bevrijding van het kamp door de Russen op 9 april 1945 bij. Een van hen, Emil Carlebach, lid van het communistische verzet in het kamp, zei bij die gelegenheid dat “de mensen die Buchenwald mogelijk maakten, nog steeds de gerespecteerde leiders van de Duitse industrie zijn” en dat “ze hun armen niet meer heffen voor de Hitler-groet, maar ze slechts gebruiken om het geld van hun bloedige dividenden binnen te halen”. De geschiedenis van het communistisch verzet in het kamp werd volgens hem na de oorlog doodgezwegen of zwart gemaakt.

In Buchenwald - een nazi-werkkamp waar gevangenen zware dwangarbeid verrichtten - werden tot 1945 50.000 mensen vermoord. Ten tijde van het stalinisme werden in het kamp, vlakbij Weimar in de toenmalige DDR, tegenstanders van het nieuwe bewind opgesloten. Twaalfduizend van hen kwamen er na 1945 om het leven. (Reuter)