CDU wil aftreden Claes of bewijs van onschuld

BRUSSEL, 10 APRIL. De druk om af te treden op secretaris-generaal Willy Claes van de NAVO is afgelopen weekeinde opnieuw toegenomen na huiszoekingen door de Belgische justitie. De Duitse regeringspartij CDU van bondskanselier Helmut Kohl wil dat Claes aftreedt als het onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de Agusta-smeergeldaffaire “niet tot een onmiddellijke, positieve conclusie leidt”.

Volgens de invloedrijke Duitse parlementariër, Karl Lamers, woordvoerder buitenlandse zaken van de CDU in de Bondsdag, heeft het onderzoek naar de secretaris-generaal van de NAVO een punt bereikt, “waarbij het respect voor zijn ambt dreigt te worden aangetast”.

Lamers heeft dat gezegd in een vraaggesprek met het blad Welt am Sonntag, nadat bekend was geworden dat de Belgische justitie vrijdagavond huiszoekingen heeft verricht in de woning van Claes in Hasselt en in de ambtsresidentie van de secretaris-generaal. Afgelopen vrijdagavond werden eveneens huiszoekingen verricht bij voorzitter Louis Tobback van de Vlaamse SP. Justitie kwam in actie nadat het Belgische parlement eerder op de dag had ingestemd met het opheffen van de onschendbaarheid van Claes, Tobback en de Waalse politicus Guy Coëme, alle drie voormalige ministers.

Net als de andere NAVO-lidstaten heeft Duitsland Claes tot dusver in het openbaar gesteund. Maar Lamers zegt in Welt am Sonntag dat de huiszoekingen bij de secretaris-generaal schadelijk zijn voor het imago van het bondgenootschap. Claes houdt vast aan zijn verklaring dat hij onschuldig is en geen aanleiding ziet om zijn functie op te geven. Hij bevestigde dit weekeinde dat bij hem huiszoeking is verricht.