Brits Conservatief treedt af na nacht met man en vrouw

LONDEN, 10 APRIL. Richard Spring, de assistent van de Britse minister voor Noordierse zaken, Patrick Mayhew, heeft zijn ontslag ingediend nadat gisteren is onthuld dat hij heeft deelgenomen aan een seks-trio met een dertigjarige gescheiden vrouw en haar minnaar.

Het Britse sensatieblad News of the world drukte gisteren op de voorpagina de getuigenis af van de vrouw, Odette Nightingale, die zegt na een diner bij Spring thuis in Londen met hem en een directeur van het pensioenbedrijf NPI het bed te hebben gedeeld.

Tijdens het diner zouden ook grappen zijn gemaakt over de relatie van premier Major met zijn vrouw en in vulgaire taal zijn gesproken over leden van het koninklijk huis en andere publieke personen.

Het is de vijftiende keer sinds de verkiezingen dat de Conservatieve regering van John Major een functionaris moet ontslaan. Het is de zevende keer dat dit gebeurt vanwege uitspattingen in het privéleven van de betrokkene.

De voorzitter van de Conservatieven in Spring's kiesdistrict, Nigel Roman, zei voor de BBC-radio teleurgesteld te zijn dat regeringsfunctionarissen in hun eigen huis niet langer vrij zijn. “Het lijkt erop dat het huis van een Engelsman niet langer zijn kasteel is”, aldus Roman.

Een andere Conservatief, John Townend, zei dat wat voorvalt in het huis van een regeringsfunctionaris, geen zaak is van publiek belang. “Lloyd George sliep met vrouwen op de vloer van Downing Street toen hij premier was tijdens de Eerste wereldoorlog. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het winnen van de oorlog. Had het iemand wat opgeleverd als hij was afgetreden?”, aldus Townend.

In 1992 trad minister van cultuur David Mellor af vanwege een buitenechtelijke verhouding met een Spaanse actrice. De minister van milieu, Tim Yeo, moest vorig jaar januari aftreden toen bekend werd dat hij een kind had verwekt bij een medewerkster van de Conservatieve partij.

Lord Calthness trad in dezelfde maand af als minister van Transport nadat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. Vorige maand trad de staatssecretaris voor het overheidsapparaat en hetwetenschappelijk beleid, Robert Hughes, af na het bekend worden van een buitenechtelijke affaire.

Vorige week leed de Conservatieve partij bij de lokale verkiezingen in Schotland een zware nederlaag. Premier Major schreef het verlies in Schotland toe aan de verdeeldheid binnen de Conservatieve partij en het gevoel van onzekerheid bij veel Britten.

Major heeft zijn Conservatieve partijgenoten, die door de aanhoudende oppositie van de Eurosceptics op het gebied van de Europese politiek steeds met elkaar overhoop liggen, opgeroepen om de rijen te sluiten. (AFP, Reuter)