Zülle wint klassement Ronde van Baskenland

LEZO, 8 APRIL. De Zwitser Alex Zülle heeft gisteren de Ronde van Baskenland op zijn naam gebracht. De 26-jarige ploeggenoot van Erik Breukink bleef in de eindrangschikking Laurent Jalabert één minuut en zestien seconden voor. Zülle won ook het tweede gedeelte van de laatste etappe, een zeven kilometer lange klimtijdrit. De zege in het eerste gedeelte van de rit ging naar de Rus Asiat Saitov. Hij versloeg Jalabert in de sprint. De Oekraïner Oetsjakov eindigde als derde.

Na de Ronde van Mallorca en Valencia behaalde Zülle zijn derde Spaanse rondezege. In de afsluitende klimtijdrit vocht hij een verbeten prestigestrijd uit met zijn landgenoot Toni Rominger. De eindzege kon Zülle weliswaar niet meer ontgaan, maar de Zwitsers wilden beiden graag de overwinning behalen op hun specialiteit, de tijdrit. Zülle legde de zeven kilometer op de Jaizkibel af in twaalf minuten en acht seconden, 44 seconden sneller dan de werelduurrecordhouder. Jalabert eindige verrassend als derde. De winnaar van Parijs-Nice, Milaan-San Remo en Criterium International reed in Baskenland voornamelijk in dienst van Zülle.

“De tijdrit was mijn belangrijkste doel in deze ronde”, zei Zülle na afloop. “Maar ik had niet verwacht dat ik de rit zo gemakkelijk zou winnen. De eindoverwinning behoort toe aan het team. Dat heeft de ronde voor me gewonnen. In de wedstrijd waren Jalabert en ik de sterksten.”

Na het teleurstellende seizoen van vorig jaar is de ONCE-ploeg aan een prima reeks bezig. Alleen Breukink valt uit de toon. De Nederlander reed de afgelopen week onopvallend. In de klimtijdrit finishte hij als 26e op bijna twee minuten van Zülle. In het algemeen klassement kwam Breukink niet verder dan een 35e stek met een achterstand van negentien minuten. De beste Nederlander in de eindrangschikking was Eddy Bouwmans. Hij eindigde als vijftiende met een achterstand van drie minuten en 25 seconden.

De Italiaan Franco Ballerini verschijnt morgen in Compiègne aan de start van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Dat besloot hij gisteren na een trainingstocht van 130 kilometer in de omgeving van de Belgische plaats Kortrijk, waar zijn ploeg zich voorbereidt op de Hel van het Noorden.

Ballerini kwam afgelopen woensdag in de laatste kilometers van Gent-Wevelgem ten val. Bij de buiteling schoot zijn schouder uit de komen en raakten de pezen ontzet. Hij verklaarde voldoende hersteld te zijn om deel te nemen aan de derde wedstrijd om de wereldbeker, waarin hij twee jaar geleden als tweede en verleden jaar als derde finishte. (ANP, Reuter)