Ziekte MS in strip verbeeld

ROTTERDAM, 8 APRIL. 'Moet je zien. Daar loopt ze weer dronken. Schandalig!' Zo praten de vrienden van het stripfiguur Simone over haar zieke moeder. De moeder in het stripboek Multiple Sores heeft MS. Simone zelf snapt nauwelijks wat dat inhoudt - ze voelt zich wel schuldig omdat ze denkt dat haar geboorte de Multiple Sclerose heeft veroorzaakt - en volstaat met te zeggen dat haar moeder 'ziek' is. 'Ja,ja. Zeker de sherryziekte', gieren haar vrienden.

De Stichting MS Projekten heeft een stripboek uitgegeven om aan kinderen van ouders met MS op 'speelse wijze' uit te leggen wat de ziekte inhoudt en hoe je dat aan je vrienden kunt vertellen zonder je te hoeven schamen. Het verhaal werd geschreven door Anneke van der Zande, directeur van de stichting en zelf MS-patiënt met kinderen. Zij schreef het verhaal voor Multiple Sores uiteindelijk zelf nadat enkele leerling-journalisten daar niet toe in staat bleken.

Michiel de Jong, student aan de Academie voor de Kunsten in Rotterdam, maakte daaromheen een aantal stripfiguren. Van de eerste 5.000 exemplaren waren er binnen een week al 1.500 verkocht. Het boek is alleen telefonisch te bestellen bij de stichting in Maassluis die zich voornamelijk bezighoudt met projekten voor mensen met MS. Zo spannen ze zich in voor een 'specifiek MS-centrum' in Nederland.

Multiple Sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, anatomisch gekenmerkt door het her en der (multiple) voorkomen van littekens (scleroses) in de witte stof van het centrale zenuwstelsel. Omdat de ontstekingen die daardoor in het stelsel ontstaan zeer van elkaar verschillen, variëert ook de ernst van de klachten. Zo zijn er mensen die nauwelijks last van MS ondervinden maar ook mensen die binnen enkele jaren ernstig gehandicapt kunnen raken.

Het stripboek was in eerste instantie bedoeld voor kinderen van ouders met MS maar uit de eerste reacties van lezers merkt de stichting dat de interesse voor het boek veel verder reikt. “Het blijkt nu ook al voor andere chronische ziekten gebruikt te worden”, aldus een woordvoerder.