Waardevol nieuw werk bij Introdans

Gezelschap: Introdans, nieuwe werken: Horizon;1.60, choreografie: Ginette Laurin, decor en kostuums: Stéphane Roy. Pieces of earth, choreografie: Renato Zanella, decor en kostuums: Jordi Roig. Overige programma onderdelen: Blue Light, Spoerli/Pärt en Gilles, Wiggers/Gilles. Gezien: 7/4, Stadsschouwburg, Arnhem. Tournee t/m eind mei

Introdans heeft met de nieuwe choreografieën van de Canadese Ginette Laurin en de uit Italië afkomstige Renato Zanella twee waardevolle werken aan zijn repertoire kunnen toevoegen. Hun waarde ligt vooral in het bewegingsmateriaal dat de dansers voor nieuwe uitdagingen plaatst en in de doordachte compactheid van de compositorische structuur.

Ginette Laurin, artistiek leidster van het ook in Nederland regelmatig optredende Canadese gezelschap O'Vertigo, zet in Horizon;1.60 drie mannen en vier vrouwen tegen een suggestief, donker achterdoek met de vage contouren van een gesloten poort, doorsneden door een oplichtende smalle horizontale baan. De dansers manipuleren elkaars lichamen met een bijna onverschillige afstandelijkheid. Schutterige houdingen gaan over in vloeiende tilpartijen, strak gehouden romp en ledematen worden een volgend ogenblik als van smeltend was, kleine hupse sprongetjes en pasjes zorgen hier en daar voor een levendige, ritmische begeleiding. Een eenlinge komt de ruimte binnen, baant zich schichtig en toch zelfbewust een eigen weg en laat zich plotseling achterovervallen om op het allerlaatste ogenblik opgevangen te worden in de armen van een uit het niets opduikende man. Een aarzelend, breekbaar duet volgt, tot de groep zich weer manifesteert en het koppel opgaat in steeds wisselende formaties van vrouwen, mannen, paren, eenlingen. Geen meeslepend of wild opwindend dansstuk, wel intrigerend en bovendien, vooral door Hilde Machtelinckx en Jens van Daele als het centrale paar, voortreffelijk gedanst.

Intrigerend is ook het eveneens voor zeven dansers gemaakte Pieces of Earth van de net benoemde nieuwe artistiek directeur van het Weense Staatsopera Ballet, Renato Zanella, voordien verbonden aan het Stuttgarter Ballett. Pieces of Earth, dat speciaal voor Introdans is gecreëerd, is het tweede deel van een nog te voltooien drieluik geïnspireerd op de elementen water, aarde en lucht. Grillige, geïsoleerde bewegingen, die toch altijd een esthetische vorm behouden kenmerken het werk, dat opgebouwd is uit solofragmenten (mooi en met allure uitgevoerd door Mariët Andringa) en verschillend getinte duetten.De donkere, sober gehouden kostuums, die het lichaam nauw omsluiten en iedere beweging optimaal tot zijn recht doen komen, vormen een fraai geheel met de vijf rotsachtige, steeds verschillend belichte elementen op de achtergrond (ontwerp Jordi Roig). Ook in dit werk zitten geen grote verrassingen of ongekende vondsten, maar het is een organisch ontwikkelde choreografie van iemand die vanuit dansbeweging denkt en die dans naar eigen inzicht kleur weet te geven.

    • Ine Rietstap