Van Abbemuseum verhuist

EINDHOVEN, 8 APRIL. Het Van Abbemuseum in Eindhoven opent volgende week vrijdag zijn tijdelijke behuizing. Het eigen onderkomen van het museum voor moderne kunst wordt verbouwd. Het museum heeft voor de komende twee jaar onderdak gevonden in een voormalige fabriek van Philips, Vonderweg 1.

Het openingsprogramma omvat presentaties van Tony Oursler, het volledige Broodthaers Kabinet uit de collectie van het Groeningemuseum in Brugge en tekeningen van René Daniëls.

De Eindhovense gemeenteraad ging geruime tijd geleden akkoord met een uitbreiding van het museum, dat met ruimtegebrek voor de internationaal vermaarde collectie kampt. Het ontwerp van de vernieuwing is afkomstig van de Amsterdamse architect Abel Cahen.

De uitbreiding die 27 miljoen gulden kost, leidt ertoe dat de bakstenen voorgevel van het huidige gebouw verdwijnt, evenals de uit hetzelfde materiaal opgetrokken, karakteristieke klokkentoren. Met name tegen dat laatste is in Eindhoven nogal wat verzet gerezen. De stichting Behoud het van Abbe beijvert zich voor het behoud van het oorspronkelijke gebouw, een ontwerp van architect Kropholler, maar pogingen om het gebouw op de monumentenlijst te krijgen zijn tot nu toe mislukt.