Roda JC zoekt versterking voor volgend seizoen

KERKRADE, 8 APRIL. Hoewel de score gezien de krachtsverhoudingen te mager was, kwam Roda JC gisteravond door een 1-0-overwinning op Heerenveen weer een stap dichter bij Europees voetbal. In Kerkrade wordt eigenlijk al druk gespeculeerd over het volgend seizoen. Met name wat betreft de samenstelling van de selectie. Zal sponsor Nol Hendriks opnieuw in zijn beurs tasten om de groep te versterken? Wat gebeurt er met de huidige, dit seizoen succesvol gebleken, formatie? En zal Ronald Koeman genegen zijn in Zuid-Limburg te gaan voetballen? Het zijn vragen die de afgelopen weken voor zoveel onrust zorgden dat de oorzaak van de onverwachte 3-1-nederlaag tegen NEC van afgelopen zondag in die richting moet worden gezocht.

Bij Roda JC lopen aan het einde van het seizoen de contracten af van acht spelers, te weten: Barry van Galen, Dirk Jan Derksen, Wilson Ugechukwu Ajah, Tijani Babangida, Mark Luijpers, Rick Plum, Max Huiberts en Marco van Hoogdalum. Trainer Huub Stevens wil de huidige groep bij elkaar houden. Maar hij verwacht dat er wel wat “kapers op de kust” zullen zijn voor sommige spelers. Nol Hendriks heeft die informatie ook gekregen van de spelersvakbond VVCS. Maar de textielbaron maakt zich er niet erg druk over. “Ik neem aan dat de meeste spelers zullen blijven. We hebben een aantal een verbeterde aanbieding gedaan. Met name Van Galen kan volgend seizoen veel meer gaan verdienen. Mochten er onverhoopt toch spelers willen vertrekken dan zullen we onmiddellijk voor aanvulling zorgen. Ik heb een heel schaduwelftal in mijn hoofd. Namen van spelers die ik zo naar Kerkrade kan halen.”

Hendriks werkt in het buitenland met tipgevers, die hem videocassettes van potentiële talenten bezorgen. Zo kwam hij op de Pool Iwan, die door zijn technische kwaliteiten snelheidsduivel Babangida uit het elftal speelde. Zo ontdekte hij Jari Litmanen, al een jaar of vijf geleden toen Ajax nog niet eens van zijn bestaan wist. “Hij heeft hier twee nachten geslapen. Maar wij zagen toen nog geen groot talent in hem. Je moet een beetje geluk hebben met deze zaken.” De afgelopen weken verdiepte Hendriks zich in Russische en Australische internationals. Maar hij raakte niet onder indruk van de kwaliteit. “Een buitenlander moet iets extra's brengen, want je kunt ze niet onbeperkt opstellen.”

Toch zal een van de twee versterkingen die Hendriks voor Roda met het oog op komend seizoen wil aantrekken vrijwel zeker een buitenlander zijn omdat hij er vanuit gaat dat er in Nederland geen betaalbare alternatieven rondlopen. “Bovendien mogen de clubs vanaf volgend seizoen drie buitenlanders opstellen.” Het lijkt verder logisch dat een van beide ook een centrumspits zal zijn. Huub Stevens constateerde gisteravond nog eens dat zijn elftal te veel kansen nodig heeft om te scoren. “Dat is het enige wat ik mijn team dit seizoen kan verwijten”, aldus de trainer.

Misschien een beetje tegen beter weten in, hoopt Hendriks verder op de komst van Ronald Koeman. “Hij zou in België willen wonen en dat kan in ons voordeel zijn. Bovendien is Ronald met Roda verzekerd van deelname aan Europees voetbal. Wij hebben zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk kenbaar gemaakt wat hij bij ons kan verdienen. We zullen het binnen een week weten.”

Stevens ontkent het gerucht dat hij niet is gekend in de beslissing om Koeman een aanbieding te doen. “We hebben elke donderdag een driehoeksoverleg met het bestuur, de technische staf en Hendriks.” Hij wil Koeman, anders dan PSV-trainer Dick Advocaat, er graag bij hebben. “Ronald heeft een schat aan ervaring en zou voor elke club nog een versterking zijn.” Stevens spreekt verder tegen dat hij Koeman op het middenveld wil posteren om zo het verdedigingsduo Atteveld-De Kock niet uit elkaar te halen. “We zullen moeten kijken hoe hij in het geheel past. Essentieel is verder wat de club precies gaat doen met de spelersgroep.”

De huidige formatie kwam gisteravond na een half uur op een voorsprong toen de Heerenvener Leeroy Echteld een kopbal van Danny Hesp met de hand uit het doel sloeg. Arbiter Luinge wees aanvankelijk naar de cornervlag, maar besloot na protesten van Roda-spelers tot andere maatregelen. Echteld kreeg rood en De Kock mocht van elf meter raak schieten. In de tweede helft kon Roda JC het overwicht niet omzetten in treffers.

    • Erik Oudshoorn