McDonnell Douglas biedt voor 1,4 mld werk

DEN HAAG, 8 APRIL. McDonnell Douglas, de Amerikaanse producent van de Apache-helikopter, biedt de Nederlandse industrie opdrachten voor een bedrag van 1,4 miljard gulden. Met de compensatie-orders is 5.500 manjaren aan directe werkgelegenheid gemoeid. Dit schrijven de minister en staatssecretaris van defensie in hun brief over aanschaf van de Apache aan de Tweede Kamer.

McDonnell Douglas heeft de Nederlandse industrie tot nu toe concrete voorstellen gedaan voor een bedrag van 895 miljoen gulden. Op langere termijn moeten daar nog opdrachten ter waarde van een half miljard op volgen. Dit is de Amerikaanse opdrachtgever in de afgelopen maanden in onderhandelingen met het ministerie van economische zaken overeen gekomen.

Van de Nederlandse bedrijven profiteert Fokker het meest van de aanschaf van de gevechtshelikopter voor de luchtmobiele brigade. De vliegtuigfabrikant wordt onder meer ingeschakeld voor leveranties die nodig zijn voor aanpassing van bestaande types van de Apache-helikopter. Het gaat hierbij om een order ter waarde van 459 miljoen gulden.

Hollandse Signaal Apparaten (HSA) wordt ingeschakeld voor de produktie van het laadmechanisme voor de munitie en voor de levering van zogeheten CCD-camera's. Met deze order is een bedrag van 135 miljoen dollar gemoeid. Andere Nederlandse bedrijven waarvoor McDonell Douglas uitgewerkte opdrachten heeft zijn Daf Speciaal Products, Urenco, Philips Machinefabrieken, de scheepswerf De Schelde en de Nederlandse vestiging van de motorenfabriek Pratt & Whitney. De Amerikaanse overheid heeft daarnaast aan de Nederlandse regering toegezegd dat bij een keuze voor de Apache het Europese hoofdkwartier van de zogeheten Combat Equipment Group wordt verplaatst naar Kerkrade. Dit Amerikaanse legeronderdeel omvat zo'n 130 functies, waarvoor ruim veertig personen in Nederland worden geworven.