Japanse sekte bezit gifgas

TOKIO, 8 APRIL. De Japanse politie heeft gisteren in een gebouw van de sekte Aun Shinrikyo (de Leer van de Waarheid van begin en einde) sporen gevonden van het gifgas sarin. Dat hebben de Japanse media gemeld.

In Tokio wordt dit gezien als een doorbraak in het onderzoek naar de terroristische aanslag met sarin op het metrostelsel van de Japanse hoofdstad, die op 20 maart aan elf mensen het leven kostte en meer dan 5.000 verwondde. De 10.000 leden tellende boeddhistische Aun-sekte wordt voor de aanslag verantwoordelijk gehouden.

In een van de gebouwen van het hoofdkwartier van de sekte in Kamiku-Isshiki, aan de voet van de berg Fuji, vonden politieagenten gisteren chemicaliën die alleen kunnen ontstaan bij de afbraak van het uiterste giftige sarin. Meteen na de inval in het uitgebreide complex van woonhuizen en laboratoria van de Aun, op 22 maart, werden al andere gifgassen aangetroffen, maar niet eerder sarin. De Japanse politie zoekt nu het bewijs dat het sarin dat bij de aanslag werd gebruikt inderdaad ook in Kamiku-Isshiki is gemaakt.

Een Japans weekblad meldde gisteren dat een lid van de sekte heeft verklaard dat Aun 25.000 flesjes met verdunde Sarin verstopt heeft in de bergen. De politie weigerde commentaar op het bericht.

De woordvoerder van de sekte, de leider van de wetenschappelijke afdeling en de advocaat van de Aun herhaalden gisteren dat de beweging niets met de aanslag te maken heeft gehad, zoals vanaf het begin steeds is gesteld. Aun heeft anderen aangewezen als de schuldigen: eerst de Verenigde Staten, daarna de Japanse regering en begin deze week heette het dat de Soka Gakkai, een rivaliserende boeddhistische sekte - met acht miljoen aanhangers - achter de aanslag zat.

Gisteren werden vier artsen van de Aun aangehouden in een medisch centrum van de sekte in Tokio. Zij worden ervan verdacht zes sekteleden, die uit wilden treden tegen hun wil te hebben vasthouden. Donderdag werden drie Aun-leden aangehouden die in het bezit waren van onderdelen van revolvers. Daarmee werden voor het eerst wapens bij de sekte aangetroffen. (AP, Reuter)