Jaar 2000

Vanzelfsprekend ben je enigszins teleurgesteld wanneer jouw briljante inzending over de NRC millenniumprijsvraag al na de eerste ronde in de schoenendoos met goedbedoelde bouwwerken terecht komt. Nadat de 'geschilderde gordijnen' specialist J. Dibbets concludeerde dat al die schoenendozen, die snel gevuld waren, eigenlijk voornamelijk 'geestelijk macramé' bevatten word je toch benieuwd naar die vijf inzenders die te nminste een eervolle vermelding kregen. Mijn mond viel open boven de krant mag ik wel zeggen.

D.A. Berts uit Amsterdam wilde bij wijze van 'groepstherapie' (die het collectief denken en handelen zou moeten bevorderen) 'alle Nederlanders' met de hand een piramide laten maken. Deden ze dat destijds in Egypte ook niet, of wil D.A. Berts dat wij een volk van kleine Mitter(h)andjes worden? Deze inzending was volgens de jury juist zo bijzonder omdat ze een ironische ondertoon droeg (oh, was dat de bedoeling?).

De Tilburgse ambtenaar H. Leeuwenkamp wil op 1 januari 2000 alle Tilburgenaars op de foto zetten. Het leek de jury aardig dat je dan alle negentienjarige meisjes uit Tilburg digitaal kunt selecteren. Nou ja, dit kan de Tilburgse ambtenaren in ieder geval de komende 2000 jaar bezig houden.

De unaniem gekozen inzending van de heer Buschens uit Malaga behelsde de mededeling dat het nieuwe millennium begint op 1 januari 2001, met alle consequenties van dien. Hier spreekt een miereneuker van formaat die volgens mij thuishoort in het “Guinness book of records”!

De heer Hoek uit Schiedam kwam met het idee namen van alle 15 miljoen Nederlanders op een plaat te laten graveren. Een soort monument voor alle Nederlanders die nog moeten vallen de komende 100 jaar.

Tenslotte de 'werkmap voor alle basisscholen' van Anneke Brinkerink uit Hensbroek. Deze bevat informatie uit het jaar 0, het jaar 1000 en het jaar 2000. De schoolkinderen die zich hierin moeten verdiepen wordt gevraagd brieven te schrijven aan kinderen in het jaar 0, het jaar 1000 en het jaar 2000. Anneke Brinkerink heeft, zeker weten, aandelen bij de KPN en eigenlijk wilde ze al lang uit het onderwijs stappen tot ze dit geniale idee kreeg. Zo'n prijsvraag geeft de burger moed!

Dat de overige 375 inzendingen (inclusief die van mij) nog véél beroerder waren begreep ik heel duidelijk uit het kranteartikel (Z 25 maart). Na het strekken van mijn gekromde tenen concludeerde ik maar voor mijzelf dat de jury eenvoudigweg tè briljant geweest is. Daarom voor een volgende prijsvraag deze suggestie; selecteer een aantal juryleden uit de 380 inzenders. Zij hebben in ieder geval ervaring in het maken van niet briljante plannen, zodat ze zeker oog zullen hebben voor dat éne goede idee!

    • Bram van der Hoek