Iets meer werklozen in VS, groeitrend neemt af

NEW YORK, 8 APRIL. De werkloosheid in de Verenigde Staten is in maart gestegen tot 5,5 procent van de beroepsbevolking. Er kwamen slechts 203.000 nieuwe banen bij. Opvallend was een daling van het aantal banen in de produktiesector met 4.000. Het was de eerste daling sinds december 1993. Dat heeft het Bureau of Labor Statistics (BLS) gisteren bekendgemaakt.

De lichte stijging van het werkloosheidspercentage met 0,1 bevestigt opnieuw de trend dat de economische activiteit in het eerste kwartaal is afgenomen. Analisten en economen verwachten dat in het eerste kwartaal het bruto binnenlands produkt een groei van maximaal 2,7 procent zal laten zien.

Stijging van de werkgelegenheid had verrassend genoeg plaats in de bouw, waar maar liefst 58.000 banen bij kwamen, en in de dienstensector. De stijging van de werkloosheid kan vooral worden toegeschreven aan de groei van de beroepsbevolking en niet zozeer aan de daling van het aantal banen.

De gemiddelde werkweek bleef staan op 34,5 uren en het gemiddelde uurloon steeg licht. Gevaar voor stijgende looninflatie is er volgens economen nog niet. De gemiddelde weeklonen zijn in de afgelopen twaalf maanden met slechts 2,5 procent omhooggegaan.

Wall Street reageerde aanvankelijk scherp op de daling van de werkgelegenheid in de produktiesector maar volgens de meeste economen is er geen reden voor ongerustheid. “We zijn aan het einde van de expansie gekomen maar de economie zal het komende jaar nog gewoon blijven groeien”, aldus David Littman, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “Waarschijnlijk zal het tweede kwartaal van volgend jaar pas een nulgroei laten zien. De zogeheten 'zachte landing' is nog op geen enkele manier in gevaar gebracht.”

Littman verwacht dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente nog eenmaal zal verhogen. “De Fed zal daar niet al te lang mee willen wachten om te vermijden dat ze worden beschuldigd van inmenging in de verkiezingspolitiek.” In 1996 zijn er presidentverkiezingen en voor Clinton komt het slecht uit dat juist dan zich een periode van laagconjunctuur inzet. Littman: “Als de werkloosheid dan hard begint te stijgen, kan het heel spannend worden.”

    • Lucas Ligtenberg