Herbegrafenis doden Rwandese volkerenmoord

KIGALI, 8 APRIL. Meer dan 25.000 Rwandezen hebben gisteren in de hoofdstad Kigali een herbegrafenis bijgewoond van slachtoffers van de genocide die een jaar geleden begon. Vice-president Kagame zegde in een toespraak toe dat de schuldigen zullen worden vervolgd.

De meest vooraanstaande persoon die werd herbegraven was de voormalige premier Agathe Uwiligiyimana, een gematigde Hutu. Nadat de Rwandese president Habyarimana op 6 april 1994 werd vermoord - het vliegtuig waarin hij samen met zijn Burundische ambtgenoot Ntaryamira zat werd boven Kigali met een raket neergehaald - werd premier Uwiligiyimana, die op dat moment vijf maanden zwanger was, opgepakt door Hutu-lijfwachten van de omgekomen president. De premier werd van verraad van de 'Hutu-zaak' beschuldigd en samen met haar man op gruwelijke wijze gedood. Ook vele andere gematigde Hutu's werden vermoord. Maar de extremistische Hutu's richtten in de maanden daarna verreweg de grootste slachting aan onder de Tutsi-minderheid van Rwanda. Van hen kwamen naar schatting tussen de 500.000 en één miljoen om het leven. In juli 1994 kreeg het uit Tutsi's bestaande Rwandese Patriottische Front (RPF) controle over vrijwel geheel het land, waarmee grotendeels een einde kwam aan moordpartijen. Meer dan een miljoen Hutu's vluchtten voor het RPF en verblijven nog steeds in kampen in de omringende landen.

De herbegrafenis van gisteren was symbolisch. Behalve vijftien kisten met individuele slachtoffers werden ook 200 kisten met resten van meer dan één persoon begraven. De lichamen van deze mensen werden vorige maand gevonden in een massagraf op het terrein van het belangrijkste ziekenhuis in Kigali.

De plechtigheid werd bijgewoond door president Pasteur Bizimungu (een Hutu), de vice-president en militaire leider Paul Kagame (Tutsi) en de vroegere Tanzaniaanse president Julius Nyerere. Geestelijken lazen voor uit de Bijbel en de Koran en sprenkelden wijwater over de kisten en de grond.

President Bizimungu sprak van een dag van rouw, herinnering en bezinning. “Een tragedie zoals zich vorig jaar voordeed mag zich nooit meer herhalen”, zei Bizimungu. “We moeten de doden begraven, maar niet de waarheid”, zei een andere spreker. (AP, Reuter, AFP)