Frans Maas onderuit op vaste beurs

AMSTERDAM, 8 APRIL. Tussen de sterk verbeterde winstcijfers die ook deze week weer aan de beleggers werden gepresenteerd, vielen die van de Koninklijke Frans Maas Groep uit de toon. Maandag na beurs maakte de Venlose transporteur de voorlopige resultaten over 1994 bekend. Had het bedrijf bij de cijfers over het eerste halfjaar nog aangekondigd voor heel 1994 op een bescheiden winst te rekenen. Maandag bleek dat een loze belofte: onder de streep rest een negatief saldo van 14,5 miljoen gulden. Voor beleggers kwam het verlies onverwacht. Dinsdag kwam het fonds op de beurs in een vrije val terecht. Het aandeel leverde die dag 17 procent in waarde in en kwam uit op 36,20 gulden.

Debet aan de tegenvallende cijfers is een buitengewone last van 22 miljoen gulden voor reorganisatiekosten. Het expeditie- en transportbedrijf trekt zich geheel terug uit het sterk verliesgevende binnenlands transport in Duitsland. Dat kost 300 werknemers hun baan.

De aanleiding tot de verslechterde situatie in Duitsland ontstond vanaf 1993. Toen werden daar in fasen de vaste tarieven losgelaten. Volgens transport-analist R. Brakenhoff van zakenbank MeesPierson kwam door deze liberalisatie een grote overcapaciteit aan het licht. In de vervolgens losbrandende concurrentieslag kelderden de tarieven met 20 à 25 procent. Daardoor belandden veel transporteurs in de rode cijfers.

Na een onderzoek besloot het bestuur van Frans Maas de hele activiteit, waarop vorig jaar 15 miljoen gulden verlies werd geleden, op te geven. In het vervolg concentreert Frans Maas zich op zijn kernactiviteiten: internationale expeditie en logistieke dienstverlening. Het binnenlandse vervoer in Duitsland zal het bedrijf, zoals het dat verder in alle Westeuropese landen doet, uitbesteden aan lokale agenten.

Een deel van de buitengewone last - Brakenhoff schat circa 7 miljoen gulden - houdt verband met een 'afwaardering' van een drietal bedrijven in de divisie Special Freight and Transport Services, die voornamelijk textiel vervoeren. Dat drietal is nu te koop. De analist kenmerkt het textielvervoer als seizoensgevoelig. In januari en juni zijn het piektijden wanneer respectievelijk de zomer- en de wintercollectie wordt vervoerd, maar in de tussenliggende periode is er sprake van grote leegloop.

De totale omzet van Frans Maas daalde in 1994, mede door enkele desinvesteringen, met 3,5 procent tot 1.247 miljoen gulden.

Voor de aandeelhouders is het teleurstellend dat na het verlies van 2,7 miljoen gulden in 1993, dat eveneens werd veroorzaakt door een buitengewone last voor reorganisatiekosten, dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer geen dividend valt te toucheren. Toch is er ook reden voor enig optimisme. Want het bedrijfsresultaat klom door de oplevende economie tot 25 miljoen gulden, tegenover 16,2 miljoen in 1993. En de winst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 2,5 miljoen gulden tot 7,5 miljoen gulden. Voor het lopende boekjaar verwacht bestuursvoorzitter ir. R.A.A. Oliemans een “aanzienlijk hogere” winst. Analist Brakenhoff rekent voor 1995 op een winstverdubbeling tot 15 miljoen gulden. “De economie trekt nog steeds aan en daarmee de volumes, dat niveau moet haalbaar zijn”, meent Brakenhoff. Overigens zou Frans Maas met 15 miljoen gulden nog ver verwijderd zijn van het topjaar 1992, waarin het 36 miljoen gulden winst behaalde. Vrijdag 21 april publiceert Frans Maas, dat de week op de beurs op 38 gulden afsloot, de definitieve cijfers.

De beursgraadmeter, de AEX, fluctueerde de afgelopen week tussen de 390,84 en 403,94 punten. Deze laatste notering die gistermiddag eveneens de slotstand was, leverde ten opzichte van vorige week een stijging van de AEX op van 10,54 punten.

De Amerikaanse dollar schommelde de afgelopen week rond de 1,54 gulden en stond gistermiddag bij het sluiten van de beurs op 1,5457 gulden. Donderdag brak de AEX door de psychologisch belangrijke grens van 400-punten. Volgens H. de Jonge, handelaar voor zakenbank Barclays de Zoete Wedd, ondervonden de koersen de afgelopen dagen vooral steun van de vriendelijk gestemde obligatiemarkt, de licht aantrekkende dollar en niet te vergeten de Amerikaanse beurs op Wall Street. De Dow Jones-index sloot deze week voor het eerst in de geschiedenis boven de 4.200 punten. “Voor de Amsterdamse beurs”, zo stelde De Jonge gistermiddag vast, “was dat sentimenteel gezien een opsteker.”

    • Hendrik Jan van Oostrum