Europeanen in US Masters: 'blind-date met Sharon Stone'

ROTTERDAM, 8 APRIL. Golfer Nick Price kon gisteren in Augusta zijn koffers pakken. Hij miste de kwalificatie voor de twee slotdagen van de US Masters. En miste de kans op zijn derde opeenvolgende overwinning in een major, na zeges in de Open Britse en de PGA in het vorige seizoen.

De 38-jarige speler uit Zimbabwe, met 63 houder van het baanrecord, kwam gisteren niet verder dan een ronde van 73 en een totaal van 149 (vijf boven par) over de eerste twee dagen. “In de vorm die ik nu heb”, zei Price na afloop. “Beleef ik waarschijnlijk meer plezier aan het kijken naar de wedstrijd op televisie dan aan het spelen.”

De 41-jarige Amerikaan Jay Haas nam gisteren, na twee van de vier dagen, de leiding met een prachtige ronde van 64. De neef van oud-kampioen Bob Goalby staat negen onder par (het baangemiddelde) met een totaal van 135. Haas toverde birdies tevoorschijn op de vier laatste holes. John Huston en Scott Hoch staan tweede met een slag achterstand. Drie spelers hebben twee slagen achterstand. De cut lag op 143. Uitgeschakeld werden onder anderen Ernie Els en Arnold Palmer.

De kans dat een Europese speler, voor de zevende keer in acht jaar, de US Masters wegkaapt voor de neus van de Amerikaanse profs, is nog steeds aanwezig. De Amerikaanse televisie-commentator en oud-prof, Johnny Miller, had wel een verklaring voor de successen van Europeanen op de fraaie Augusta National Course. “Zij hebben in Europa geen baan die ook maar lijkt op deze baan”, zei Miller. “Hier spelen moet voor Europeanen zoiets zijn als bij een blind-date de deur opendoen en begroet worden door Sharon Stone.”

De Spaanse titelverdediger Jose Maria Olazabal, die na de eerste dag aan de leiding ging met 66, had het gisteren moeilijk. De 29-jarige golfer miste gisteren relatief eenvoudige putts. Hij kwam met een ronde van 74 op vier onder par. Ook de Brit Nick Faldo, de Duitser Bernard Langer en de Schot Colin Montgomerie, de enige topspeler zonder major op zijn naam, staan op vier onder par.

De Amerikanen kregen in hun strijd tegen de Europeanen op de eerste dag steun uit onverwachte hoek. De populaire, 55-jarige Jack Nicklaus was donderdag begonnen met een ronde van 67. De Golden Bear was uit op een goed toernooi. Vorig jaar miste hij de laatste twee ronden, iets wat hem 26 jaar niet was overkomen. Gisteren wist hij zich inderdaad op het nippertje te plaatsen, maar hij verloor met een ronde van 77 het contact met de koplopers.