Europa's grootste tester van chips naar Maleisië

ROTTERDAM, 8 APRIL. Rood Testhouse International wil zijn activiteiten in het Verre Oosten uitbreiden door opening van een vestiging in Maleisië. De onderneming, die zich toelegt op het testen van chips en daarin naar eigen zeggen Europa's grootste onderneming is, wil daarmee profiteren van de snelle groei van de chipfabricage in de Aziatische landen.

Dat heeft directeur ing. Leo van Bree gisteren meegedeeld tijdens zijn toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf. De van origine Nederlandse, aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming neemt inmiddels deel in twee joint ventures (elk voor 49 procent), respectievelijk in Singapore en Taiwan.

De Singaporese onderneming die Rood in 1992 met het bedrijf Sunright oprichtte zou, indien naar rato geconsolideerd, voor een derde (1,7 miljoen gulden) hebben bijgedragen aan het bedrijfsresultaat en voor meer dan de helft aan de netto winst. De Taiwanese joint venture zal dit jaar bijdragen aan het resultaat.

Rood , kwam begin jaren negentig in grote problemen. Door snelle groei en onvoldoende integratie, en door concentratie van activiteiten in Europa terwijl opdrachtgevens in toenemende mate Azië opzochten, leed het bedrijf zo grote verliezen dat het eigen vermogen negatief werd. Verandering van management en organisatiestructuur, ontslag voor tweehonderd mensen en een kapitaalinjectie door de Rabobank voorkwamen de ondergang.

Inmiddels heeft de onderneming weer enig vlees op de botten, mede door een recente emissie die 10,5 miljoen gulden opbracht. Voor het eerst sinds 1991 groeide het personeelsbestand weer, met twintig mensen, tot 329 ultimo 1994.

De netto winst van 1,3 miljoen gulden over 1994 (een miljoen meer dan een jaar eerder) wordt toegevoegd aan de eigen middelen. De omzet steeg met 27,5 miljoen gulden tot 88,9 miljoen.

Volgens corporate controller Bart Brouwer kan Rood Testhouse dit jaar weer een eigen vermogen van 35 procent op zijn balans tonen, waarna dividend kan worden uitgekeerd.