Deutsche Bank zet handelaar op straat

FRANKFURT, 8 APRIL. Deutsche Bank heeft een werknemer ontslagen omdat hij de bank een verlies van 28 miljoen mark dreigt te berokkenen. De 33-jarige handelaar is zijn boekje te buiten gegaan bij de handel in ingewikkelde termijncontracten, beter bekend als derivaten, waaraan de Britse bank Barings ten gronde ging. Nick Leeson, een handelaar van Barings in Singapore, was bij de door ING overgenomen bank de boosdoener.

De 33-jarige Duitse handelaar is samen met een klant van de bank eerder deze week opgepakt, zo maakte de districtsrechtbank in Neurenberg gisteren bekend. Zij worden verdacht van vertrouwensbreuk of het aanzetten daartoe.

Vorige maand ontsloeg Deutsche Bank, de grootste bank in Duitsland, ook al een in Parijs voor haar werkzame handelaar die 22 miljoen mark vergokte door te speculeren op de rente. Ook hij overspeelde zijn hand.

Het jongste geval had te maken met de handel in valuta-opties. De jonge handelaar zou - in de periode tussen april 1994 en februari 1995 - met medeweten van zijn klant, een 34-jarige zakenman uit Neurenberg, de regels van de bank hebben geschonden. Volgens woordvoerder Ewald Behrschmidt ging het tweetal het schip in door de vrije val van de dollarkoers. De zakenman had aan de bank valuta-opties verkocht waarbij hij zichzelf verplichtte een bepaalde hoeveelheid dollars terug te kopen tegen een van te voren vastgestelde koers. Door de sterke val van de dollarkoers moet volgens de districtsrechtbank worden gevreesd dat de klant niet aan zijn uit de transactie voortvloeiende verplichtingen zal kunnen voldoen. In dat geval staat de bank voor een aanzienlijk verlies.

Deutsche Bank had eerder deze week een klacht ingediend tegen de betrokken handelaar en de klant waarop de twee zijn opgepakt. Beiden zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.(Reuter)