Bulldogs willen Haags imago zuiveren

DEN HAAG, 8 APRIL. Natuurlijk deed hij zelf ook mee. Scanderen van racistische leuzen, slopen van treinstellen en voortdurend de fysieke confrontatie zoeken met de aanhang van de tegenpartij. Voetbal was bijzaak, net als voor veel andere supporters van FC Den Haag. “Dan keek ik de volgende dag in de krant en las ik dat de 24-jarige B.T. was gearresteerd. Kicken vond ik dat.”

Ben Tichem (33) spreekt met opzet in de verleden tijd. Drie weken geleden richtte de beheerder van het supportershome samen met twee andere fans van de Haagse voetbalclub de supportersvereninging 'De Bulldogs' op. “Om te breken met het verleden, en gezelligheid en saamhorigheid in en buiten het stadion weer terug te krijgen”, verklaart Tichem. “Maar vooral om het imago van de club te zuiveren.”

Dat is hard nodig. De fanatieke achterban van FC Den Haag geldt als de meest gevreesde supportersschare uit het betaalde voetbal. Erger nog dan die van topclubs als Ajax en Feyenoord. Een aantal gewelddadige ontsporingen in de jaren '80 maakte het dat de Haagse fans symbool stonden voor de agressie in en om de stadions. Weinigen betreurden het daarom dat de club drie jaar geleden degradeerde naar de eerste divisie.

Tichem beseft het en toont berouw. “Wij hebben FC Den Haag mede naar de kloten geholpen.” Geen wonder dat vele sponsors het Zuiderpark de rug hebben toegekeerd en de club nu een anoniem bestaan leidt in de kelder van het betaalde voetbal. “Welk bedrijf wil er nou geassocieerd worden met raddraaiers en ander tuig?”

Acht jaar geleden kwam de bezinning. Het competitieduel tegen Ajax ontaardde in massale rellen. Toen Tichem vervolgens de kleedkamer van Den Haag binnen wandelde, wist hij niet wat hem overkwam. “Overal huilende spelers. Dé Stoop stond te schreeuwen dat-ie het ook niet meer wist. Toen voelde ik me opeens zó schuldig. Wij hadden het verpest.”

Pas begin dit jaar volgde “het beslissende duwtje in de rug na eerst jaren in de clinch te hebben gelegen met het bestuur”. Op bezoek in Turijn bij bevriende supporters van Juventus, raakte Tichem diep onder de indruk van de discipline en het respect voor de aanhang van de tegenpartij, die de Italiaanse voetbalfans aan de dag legden. “Zo kan het dus ook, dacht ik.”

Tichem en de zijnen stelden een gedragscode op met negen regels waaraan de leden van de Bulldogs zich dienen te houden. De voorschriften variëren van het zich niet laten provoceren tot het 'niet voor, tijdens en na de wedstrijd onder zware invloed van alcohol en/of drugs verkeren'. Wie verzaakt, wordt gecorrigeerd of het lidmaatschap ontnomen. “Bijna net zoals in een echte familie”, lacht Tichem.

Om zich te onderscheiden van de overige Den Haag-fans zijn de leden van de Bulldogs - zeventig in getal inmiddels - gehuld in een groen bomberjack met een vervaarlijk ogende terriër op de borst. Tichem: “Dat vergroot de herkenbaarheid en sterkt het groepsgevoel.” Zelfs Den Haag-trainer Lex Schoenmaker heeft een jasje besteld.

Tichem signaleert nu al een mentaliteitsverandering. “Tegen Fortuna pakte een debiel - pilsje op, beetje stoned - na afloop een stuk hout uit z'n auto en wil de eerste de beste Fortuna-fan te grazen nemen. Ik heb hem aangesproken op z'n gedrag en wat dacht je: hij draaide bij.” Ook in het supportershome onder de Aad Mansveld-tribune lijkt de realiteitszin doorgedrongen. “Wat heeft het voor zin een trein te slopen als ze verloren hebben? Daarmee verander je de uitslag niet”, zegt een Bulldog.

Toch is er nog een lange weg te gaan, vreest Tichem. Veel zal afhangen van de medewerking van andere supporters. En van de media. “Den Haag is altijd negatief in het nieuws. Schrijf dit nou eens positief op, wil je?”, vraagt mede-initiator Michel Heine. Bij het afscheid verzucht Tichem dat het nu of nooit is. “Als het nu niet lukt, lukt het nooit meer. Dan kunnen ze het stadion maar beter oppakken en ergens in het Westland neerplanten. Dan is 't over met FC Den Haag. Over en uit.”

    • Mark Hoogstad