Brave meisjes

Alleen het woord al doet me huiveren. Mijn kleuterschool en lagere school vol brave meisjes hebben me een aardige achterstand bezorgd. Nooit de klas uitgestuurd, altijd braaf geluisterd. Wat een voordeel voor meisjes! We hebben goed opgelet, braaf onze mond gehouden. Nee, dat is de weg om een aardige maatschappelijke carrière op te bouwen als meisje. Wil Mevrouw Ritsema (NRC Handelsblad, 5 april) ons echt vertellen dat vrouwen op die manier ook maar ooit iets bereikt hebben? Juist vrouwen, die zich nergens iets van aantrokken zijn doorgegaan met een studie, hebben geknokt voor werk en een gerespecteerde plaats in de maatschappij gekregen. Die vechtlust in het karakter kan vrouwen een leven bezorgen waarin zij iemand zijn. De lieve brave meisjes trouwen op tijd, ze kennen hun plaats. Niet voor je beurt spreken, daar blonken ze altijd al in uit.

    • Cora van Laar-Duin