Bosnisch leger laat tien VN-mensen vrij

SARAJEVO, 8 APRIL. Drie militairen van het Bosnische regeringsleger hebben gisteren bij Sarajevo tien medewerkers van de Verenigde Naties drie uur lang vastgehouden. Onder de tien VN-medewerkers waren zeven militaire waarnemers en drie Franse leden van de VN-beschermingsmacht in voormalig Joegoslavië (UNPROFOR). Commandant Pierre Chavancy van UNPROFOR zei dat het niet om arrestaties ging, maar om beperking van de bewegingsvrijheid van de blauwhelmen door de Bosniërs. Aanvankelijk was gemeld dat de Serviërs de blauwhelmen en waarnemers hadden aangehouden.

Gisteren bleef er een gespannen situatie bestaan tussen Serviërs en Franse blauwhelmen. Beide partijen voerden extra manschappen aan voor de controle van de weg die het vliegveld van Sarajevo met de stad verbindt. De weg staat volgens de VN onder beheer van de blauwhelmen. De verbindingsroute is belangrijk omdat daarover hulpgoederen voor de bevolking van Sarajevo vervoerd worden. (AP, Reuter)