BASF zet zijn kaarten volop op de farmacie

LUDWIGSHAFEN, 8 APRIL. De Duitse chemie-gigant BASF gaat zich sterk maken op de markt van farmaceutische produkten. Vorige week maakte het bedrijf de overname bekend van het Britse Boots voor circa twee miljard gulden. Inmiddels is BASF ook een joint-venture aangegaan met de Amerikaanse fabrikant van naamloze geneesmiddelen IVAX.

De raad van bestuur van BASF heeft dit gisteren bekend gemaakt.

BASF begaf zich in 1968 op de farmaceutische markt door de aankoop van het bedrijf Nordmark, dat gespecialiseerd is in middelen voor het centraal zenuwstelsel, anti-infectiepreparaten, middelen tegen maag- en darmklachten en medicijnen voor de regulering van de bloeddruk. In 1970 werd 70 miljoen mark omgezet, iets beneden één procent van de totale omzet van BASF. In 1975 nam het middelgrote geneesmiddelen-concern Knoll AG over. Sindsdien is de omzet in geneesmiddelen verdertigvoudigd en maakt nu bijna vijf procent uit van de totale verkoopwaarde.

BASF was in 1993 gaan twijfelen aan de voortzetting van de activiteiten in de farmacie. Wereldwijd, maar in Duitsland en Italië in het bijzonder zijn overheden zich krachtig gaan bemoeien met de prijs van geneesmiddelen. Daardoor zijn de marges sterk onder druk komen te staan. Begin vorig jaar heeft de raad van bestuur niettemin besloten zijn kaarten op de farmacie te zetten. “De omvang van de omzet in geneesmiddelen beloopt nu wereldwijd 230 miljard dollar. Geen enkele chemische markt kan zich daaraan meten”, aldus Gerhard R. Wolf, lid van de raad van bestuur, die zich vooral bezig houdt met Knoll. “Die markt is bij voorbeeld tien maal groter dan die van de gewasbeschermingsmiddelen en negentien maal groter dan die van de texielchemie. Bovendien groeit de markt jaarlijks met vijf tot zes procent. Die groei is vele malen stabieler dan welke andere sector dan ook binnen de chemie. En we doen al 25 jaar mee, dus van die ervaring willen we gebruik maken”, aldus Wolf.

De aankoop van het innovatieve bedrijf Boots en de joint-venture met IVAX - de grootste in zijn soort in de VS en het VK - past volgens BASF perfect, omdat de produktie-pakketten elkaar goed aanvullen. Daarnaast heeft Boots vooral een grote markt in het Angelsaksische deel van de wereld, terwijl de Duitse dochters actief zijn op het Europese continent. Met de joint-venture die is aangegaan met IVAX probeert Knoll vaste voet in Amerika te krijgen, terwijl het bedrijf in Europa merkloze middelen voor IVAX kan gaan maken.

    • Bram Pols