WHO: Polio mogelijk nog dit jaar uitgeroeid in China

PEKING, 7 APRIL. De Chinese autoriteiten zijn erin geslaagd het aantal gevallen van polio drastisch te verminderen. De ziekte is er vermoedelijk tegen het eind van dit jaar uitgeroeid, vijf jaar eerder dan het voor de hele wereld gestelde doel, aldus de Wereldgezondheids Organisatie (WHO).

“China is in de voorhoede van de landen die meedoen aan het initiatief om polio tegen eind 1995 uit te roeien in het westelijk deel van het Stille-Oceaangebied, zo zei vandaag in Peking S.T. Han, regionaal directeur van de WHO. Hij wees erop dat het aantal gevallen van polio in China was verminderd van 5.065 in 1990 tot 365 in 1994.

China heeft de laatste jaren grootscheepse inentingscampagnes onder kinderen gevoerd, waarbij soms meer dan 80 miljoen kinderen op één dag werden ingeënt. De Chinese minister van gezondheid, Chen Mingzhang, sprak van een herculeswerk. “De strijd tegen een besmettelijke ziekte in een uitgestrekt gebied met een bevolking van 1,2 miljard is zeer zwaar”, zei hij.

Andere landen waar goede vooruitgang is geboekt tegen polio zijn Cambodja, Laos, de Filippijnen en Vietnam, aldus Han. Het aantal gevallen van polio in het gebied is volgens hem gedaald van 10.000 in 1982 tot 782 in 1994. (Reuter)