Virgin en BA leggen ruzie 'dirty tricks' bij

LONDEN, 7 APRIL. De vliegtuigmaatschappijen British Airways (BA) en Virgin Atlantic hebben buiten de rechtszaal een geschil bijgelegd over het toepassen van dirty tricks.

Virgin beschuldigde zijn concurrent van het stelen van namen van passagiers uit het computer-bestand van Virgin. Die passagiers werden vervolgens benaderd met een aantrekkelijker aanbod van British Airways. Volgens de flamboyante eigenaar van Virgin, Richard Branson, trachtte British Airways hiermee het succes van zijn concurrent een halt toe te roepen.

De gisteren aangekondigde overeenkomst houdt in dat Britisch Airways 265.000 pond (ruim 657.000 gulden) betaalt aan Virgin Atlantic voor het inbreken in het computerbestand en nog eens 100.000 pond voor de proceskosten over de afgelopen jaren. Virgin betaalt op zijn beurt weer 750.000 pond aan British Airways. Overigens loopt er in de VS nog een anti-kartel procedure in de VS tegen British Airways.

Het gevecht tusssen de twee luchtvaartmaatschappijen heeft jaren geduurd. Na een eerdere beslissing van de rechter in het voordeel van Virgin legde BA-topman Lord King zijn functie neer. Branson sprak over een “overwinning op de lange weg van Virgin om gecompenseerd te worden voor de acties van British Airways in het verleden en het aanhoudende anti-concurrerende gedrag van de maatschappij”. (Reuter)