Verdachte geeft vermoorden van 900 Tutsi's toe

NAIROBI, 7 APRIL. De genocide-processen in de Rwandese hoofdstad Kigali zijn gisteren begonnen met de bekentenis van Musoro Ndura dat hij 900 mensen heeft vermoord in de moordpartijen op de Tutsi's die precies een jaar geleden begonnen.

“Ik zal worden beschuldigd van volkerenmoord,” zei hij. “Het is waar, ik doodde 900 mensen en ik verwacht te worden geëxecuteerd.” Zeven verdachten van de volkerenmoord werden voorgeleid. Eén van hen was 17 jaar oud. Hij zou 12 mensen hebben vermoord. Buiten de rechtszaal vroeg een woedende menigte om onmiddellijke executie van de verdachten.

In overvolle gevangenissen in Rwanda wachten 30.000 Hutu's op berechting. Ze leven in miserabele toestanden; iedere dag overlijden er gevangenen. Francois-Xavier Nsanzuwera, de openbare aanklager van Kigali, zei gisteren dat het Rwandese rechtsapparaat niet in staat is de mammoetprocessen te voeren. “We hebben slechts vijf rechters in Kigali”, aldus Nsanzuwera. Hij schat dat 20 procent van de verdachten onschuldig is.

Het precieze aantal slachtoffers van de genocide in Rwanda die als doel had alle Tutsi's uit te roeien, zal wel nooit bekend worden. Toen na enkele weken het aantal van 500.000 slachtoffers was bereikt, stopte het Rode Kruis met tellen.

Een jaar na het begin van de grootste volkerenmoord in de moderne geschiedenis van Afrika hadden overal op de wereld herdenkingen plaats. In New York sprak de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali, van “deze tragische nachtmerrie die een groot litteken heeft achtergelaten op het geweten van de mensheid”.

In de Keniase hoofdstad Nairobi herdacht in een kathedraal een groepje Hutu's de dood van Hutu-president Juvenal Habyiramana. Het neerhalen van zijn vliegtuig bij Kigali luidde de moordpartijen in door de Hutu-milities. Habyiramana had deze milities zelf opgericht. Aanwezig bij de herdenking was madame Agathe Habyiramana. Zij is nauw betrokken bij de bewapening van de Hutu-milities die naar Zaïre vluchtten en een nieuw bloedbad onder Tutsi's willen aanrichten in Rwanda.

In de hoofdstad van Burundi herdacht een groep politici Cypriën Ntarymira, de Burundese Hutu-president die met Habyiramana in het vliegtuig zat. Tutsi-soldaten van het regeringsleger bewaakten de kerk. VN-bemiddelaar Ould Abdalla in Burundi zei gisteren: “Geweld is endemisch in beide landen.... Rwanda en Burundi zijn overbevolkt en fundamenteel instabiele landen die iedere 10 tot 12 jaar zullen exploderen”.

In Burundi kwam gisteren de eerste buitenlandse correspondent om het leven. De Zuidafrikaanse televisieproducent Vincent Francis werd doodgeschoten toen zijn auto bij de hoofdstad in een hinderlaag liep, mogelijk van bandieten.

    • Koert Lindijer