Veiling 'Kroon van de Andes'

NEW YORK, 7 APRIL. De “Kroon van de Andes”, een mythisch religieus Colombiaans sieraad met 1,8 kg goud en 450 smaragden en een geschatte waarde van 6 tot 10 miljoen gulden, wordt in november geveild na een expositie-tournee over de wereld. Dit deelde het veilinghuis Christie's in New York donderdag mee. De grootste smaragd, vierkant geslepen, wordt “Atahualpa” genoemd, naar de laatste koning-soldaat van de Inca's. Hij meet 15,8 millimeter bij 15,15 millimeter. De kroon is 34 centimeter hoog en 52 centimeter in doorsnee. Volgens de legende droegen de inwoners van Popayan de kroon op aan de Heilige Maagd, die hen in 1590 spaarde voor een epidemie. 24 van de beste Spaanse juwelenmakers zouden er zes jaar aan hebben gewerkt. De kroon overleefde oorlogen, dieven en revolutionairen maar de in armoede vervallen stad Popayan moest haar in 1909 verkopen en kreeg daarvoor toestemming van paus Pius X. Sinds 1936 is het sieraad in bezit van een groep Amerikaanse investeerders, die het echter sinds 1964 niet in het openbaar hebben getoond. Voor de veiling wordt de kroon geëxposeerd in de Verenigde Staten, Europa, Midden-Amerika en Azië.