Seagram koopt deel MCA voor 11 miljard

ROTTERDAM, 7 APRIL. De Canadese drankenfabrikant Seagram heeft met het Japanse electronicabedrijf Matsushita overeenstemming bereikt voor de overname van 80 procent van het Japanse belang in MCA. Voor 7 miljard dollar (bijna 11 miljard gulden) krijgt het Canadese concern de aandelen in handen van het amusements-conglomeraat in Hollywood.

Om de aankoop te financieren verkoopt Seagram zijn belang van 24,2 procent in Dupont terug aan het chemieconcern voor 9 miljard dollar, één van de grootste financiële transacties in de geschiedenis. Seagram en DuPont kondigden gisteravond de transactie aan. Seagram kreeg het aandeel in DuPont in het begin van de jaren tachtig voor 3 miljard dollar in handen.

Matshusita kocht MCA in 1990 voor 6,6 miljard dollar. De waarde van de dollar tegenover de yen lag destijds veel hoger. Omgerekend naar de dollarkoers van 1995 bedraagt de som 10 miljard dollar. De verkoop van het belang aan Seagram voor 7 miljard dollar betekent, omgerekend naar 1995, een verlies van 3 miljard dollar.

Het verlies van Matsushita illustreert de problemen van Japanse bedrijven die in Hollywood hebben geïnvesteerd in de jaren tachtig. Concurrent Sony nam in 1989 de filmstudio van Columbia Pictures over en heeft inmiddels al een verlies van 3 miljard dollar geleden.

MCA heeft veel succes gehad met films als Jurassic Park van Steven Spielberg. Hij stapte onlangs uit MCA en richtte Dreamworld SKG op. Sinds oktober vorig jaar was er al sprake van onenigheid tussen de topmannen van de studio en het Japanse moederbedrijf. De MCA-bestuurders Lew Wasserman en Sidney Scheinberg kondigden al hun vertrek aan het einde van het jaar aan vanwege de slechte communicatie met Japan.

Het Canadese concern Seagram, geleid door de machtige en rijke familie Bronfman, is zeer geïnteresseerd in de film-industrie. Seagram heeft al een 15-procents belang in Time Warner. Topman Edgar Bronfman jr. beschouwt de entertainment-industrie als een goede lange termijn investering voor het bedrijf en zijn aandeelhouders. Behalve Seagram, waren ook Philips-dochter Polygram en het Duitse Bertelsmann geïnteresseerd in MCA. Filmstudio's zijn de laatste tijd zeer in trek. Paramount werd onlangs, na een overnameslag, voor 10 miljard dollar verkocht aan Viacom.