Noord-Korea doet proeven met zeedoelraketten

TOKIO, 7 APRIL. Noord-Korea heeft vorige week raketten voor de korte afstand getest. Dat zeggen Japanse militairen te hebben waargenomen. Volgens een Japanse regeringswoordvoerder maakten de raketproeven deel uit van het normale Noordkoreaanse testprogramma.

De Noordkoreaanse raketten tegen zeedoelen, die zijn afgeleid van de Chinese Zijderups-raket, belandden in de Japanse Zee. In mei 1993 testte Noord-Korea een lange-afstandraket van het type Rodong-1. De raket belandde toen vlak voor de kust van Japan, waardoor de vrees ontstond dat Pyongyang over de technologie zou beschikken om grote steden in Azië te bestoken. Op dat moment hadden de Verenigde Staten Noord-Korea ervan beschuldigd nucleaire wapens te produceren. Inmiddels heeft Noord-Korea zijn kerncentrales stilgelegd en zijn besprekingen gaande over vervangende licht-watercentrales. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea kunnen het niet met Noord-Korea eens worden over wie de centrales levert. (Reuter, AP)