Ludwig schenkt kunst aan Russen

Niet bekend

Eerder al schonk Ludwig aan hetzelfde museum 33 schilderijen, waaronder enkele Picasso's, bestemd voor een zogenaamde 'Ludwig afdeling' in het museum. Een dergelijke 'Ludwig-dépendance' bestaat onder meer in Boedapest.

Ludwig wees elk verband van de hand van zijn schenkingen met de discussie over de zogenaamde Beutekunst, het conflict tussen Duitsland en Rusland over de teruggave van door de Russen tijdens de tweede Wereldoorlog meegenomen kunstwerken. Volgens de verzamelaar is hij voor zijn schenkingen anders dan is gesuggereerd, door de Duitse regering niet bekritiseerd. Bondskanselier Kohl en minister Kinkel van buitenlandse zaken hebben hem er integendeel voor bedankt voor de steun die hij geeft aan het Russische culturele leven, aldus Ludwig.

Hij zei overigens wèl dat de oorlogsschatten die het Rode Leger uit openbare en particuliere collecties uit Duitsland heeft meegenomen, “moeten terugkomen”. Maar, zo voegde hij eraan toe, “dat zal niet mogelijk zijn zonder een vriendschappelijk gebaar.” Sinds vier jaar onderhandelen de Duitsers en de Russen over restitutie van deze 'trofeeën'.

In de Kunsthalle in Bonn zijn tot 13 augustus zo'n vijfhonderd voorwerpen en schilderijen te zien - van ikonen tot folkloristische kostuums -, die vijfhonderd jaar kunstgeschiedenis bestrijken. (AFP/DPA)