Leger Filippijnen pakt opstandige moslims aan

IPIL, 7 APRIL. Filippijnse regeringstroepen hebben vandaag een groot offensief ingezet tegen de moslimrebellen die dinsdag dood en verderf zaaiden in de stad Ipil, een rooms-katholie enclave op het overwegend islamitische Zuidfilippijnse eiland Mindanao. Ten minste twintig mensen zouden bij de gevechten zijn gedood. Onder hen bevinden zich vijf mensen die door de extremistische moslims werden gegijzeld.

Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen het regeringsleger en strijders van de Abu Sayyaf, de groepering die verantwoordelijk wordt geacht voor het bloedbad in Ipil waarbij zeker 45 mensen werden gedood en vijftig werden gegijzeld.

Leden van de Abu Sayyaf worden in verband gebracht met de aanslag op het World Trade Center in New York. Zij zouden in januari plannen hebben gehad een aanslag te plegen op de paus.

Het regeringsleger heeft ruim negenhonderd militairen naar Siocon gestuurd, even ten westen van Ipil. Maar de moslimrebellen, die strijden voor een onafhankelijke islamitische staat, wisten te ontkomen en vluchtten de bergen in.

Volgens een militaire bevelhebber, Rene Cardones, staat het regeringsleger sterk. “We zullen troepen blijven sturen, totdat de vijand geheel is bedwongen”, aldus Cardones. President Fidel Ramos, die morgen een bezoek zal brengen aan Ipil, heeft het bevel gegeven de moslimrebellen “op te sporen en te doden”.

De Filippijnse autoriteiten vrezen dat het conflict op Mindanao het begin is van een nieuwe golf aanslagen van extremisten onder de islamitische minderheid op de katholieke meerderheid in de Filippijnen. (AP)