KORTE GOLF WEEK 14

Wel een blauwe gedenkplaat voor het Londense woonhuis van Georg Friedrich Händel, maar niet voor de begin jaren zeventig overleden rockgitarist Jimi Hendrix. Dat is volgens BBC World Service de inzet van een ruzie tussen de organisatie English Heritage en de stichting Händel Huis. De Duitse componist van orkestwerken en klaviermuziek en schepper van het oratorium woonde 36 jaar lang in een huis in Brookstreet in Londen. In deze stad is hij ook overleden. In 1759 werd Händel begraven in het zuidelijk transept van Westminster Abbey. Zijn inboedel werd gekocht door huisknecht John Duburk, die de nieuwe huurder van het huis werd. Net als op 400 andere huizen in Londen is ook op de voormalige woning van Händel een blauwe gedenkplaat aangebracht. Als alles volgens plan verloopt, zal hier binnenkort zelfs een Händel-museum worden gevestigd.

Het huis ernaast was eind jaren zestig het tijdelijke onderkomen van Jimi Hendrix, een van de wildere figuren uit de rockwereld, die zijn gitaar met zijn tanden kon bespelen, zijn instrument op het toneel in brand stak en zich zo uitbundig gedroeg dat hij zo nu en dan niet eens mocht optreden. Twee keer belandde hij zelfs in de gevangenis wegens drugsgebruik. In 1970 stikte Hendrix in zijn eigen braaksel na vergiftiging met barbituraten. Hij werd slechts 27 jaar oud, maar is ook nu nog steeds een inspiratiebron voor honderden popmuzikanten.

English Heritage wil Hendrix postuum eren met een gedenkplaat, maar de Stichting Händel Huis ziet dat niet zitten. Niet alleen heeft Hendrix slechts 18 maanden in Brookstreet gewoond, ook was hij volgens de voorzitter van de stichting 'een narcistische figuur die maar beter niet geëerd kan worden'. Maar Hendrix-biograaf Harry Shapiro vindt dat Hendrix een gedenkplaat in Londen verdient. 'Hij mag dan wel in de Verenigde Staten geboren zijn, hij had een Engelse manager en beleefde in Londen zijn doorbraak. Als Händel, die stevig dronk en bekend stond als een veelvraat, in deze tijd had geleefd, zou hij even omstreden zijn geweest.'

    • Jan Libbenga