India verbiedt film uit vrees voor rellen tussen hindoes en moslims

NEW DELHI, 7 APRIL. Na twee jaar blijken de wonden van de bloedige rellen tussen moslims en hindoes in de Indiase stad Bombay nog steeds niet te zijn geheeld. De politie in de stad verbood vanmorgen op het laatste nippertje de vertoning van een speelfilm getiteld 'Bombay', waarin de dramatische gebeurtenissen van toen een hoofdrol vervullen. De autoriteiten waren bevreesd dat de film tot nieuwe ongeregeldheden aanleiding zou geven. Vooralsnog geldt het verbod voor een week.

In de film, onder leiding van hindoe-regisseur Mani Rathnam, wordt een moslimvrouw verliefd op een hindoe en trouwt met hem. Vervolgens beleven ze samen de twisten van begin 1993, waarbij honderden doden vielen. De film werd oorspronkelijk uitgebracht in het Tamil, een Zuidindiase taal, maar is nu ook gereed voor vertoning in het Hindi, de meest gesproken taal van het land. Overeenkomstig de Indiase traditie telt de film talrijke liederen en muzikale intermezzo's, die de afgelopen weken al overal op cassettes gespeeld worden.

Vooral de moslims waren niet gelukkig met de wijze waarop hun rol in de rellen werd voorgesteld. Ook in andere zuidelijke deelstaten als Karnataka en Andhra Pradesh was de film onder druk van de moslims al verboden. Volgens hen wordt ten onrechte de indruk gewekt dat zij de aanstichers waren van de onrust.

De leider van de radicale hindoe-beweging Shiv Sena, Bal Thackeray, daarentegen was zeer te spreken over de film, die hij onlangs in een vraaggesprek omschreef als “verdomd goed”. Dit tot veler verbazing omdat de film naar verluidt ook kritiek uitoefent op de hindoes. Wel had Thackeray na de voorvertoning “enkele wijzigingen gesuggereerd” aan de regisseur.

Thackeray, die zich al jaren zeer kritisch opstelt jegens de moslims in India, geldt als een van de sleutelfiguren bij de rellen van twee jaar geleden. De Shiv Sena-leider is op het ogenblik bovendien een machtig man in Bombay omdat zijn partij vorige maand samen met de iets minder radicale Bharatiya Janata Party (BJP) de verkiezingen won in de deelstaat Maharashtra, waarvan Bombay de hoofdstad is. Sinds het aantreden van de nieuwe coalitie zijn de spanningen tussen moslims en hindoes merkbaar toegenomen.