Honduras wil schuld aflossen met goudschat

TEGUCICALPA, 7 APRIL. Het Spaanse koloniale rijk gaat Honduras postuum van zijn staatsschuld verlossen. Dat wil zeggen: als de Hondurese regering er in slaagt een Spaanse goudschat ter waarde van 3,8 miljard dollar te bergen uit zee. Het goud bevindt zich in het wrak van het galjoen San Roque, een schip uit de befaamde 'Zilvervloot' dat de overtocht naar het moederland nooit heeft volbracht, maar in 1606 zonk voor de kust van een eiland dat tegenwoordig bij Honduras hoort.

Vanaf 1590 brachten Spaanse vloten van dertig tot negentig schepen twee eeuwen lang jaarlijks de opbrengsten van de Spaanse koloniën vanuit Midden-Amerika naar Spanje. De schepen uit onder andere Mexico, Honduras en Colombia verzamelden elk voorjaar bij Cuba voor de oversteek over de Atlantische Oceaan. Een flottielje onder leiding van de San Roque zou in 1606 de rede van Havana nooit bereiken omdat het 'ergens' in de Caraïbische Zee door storm werd overvallen.

Na vierhonderd jaar is de San Roque echter gevonden, beweert de Italiaanse onderzoeker Claudio Bonifacio: het ligt in Hondurese wateren op een diepte van acht meter. De lading zou bestaan uit 180 kisten gouden en zilveren munten, 100 staven goud, 520 staven zilver en ruim 500 kilo bladgoud. Volgens de Hondurese minister van cultuur, Rodolfo Pastor Fasquelle, is “nu de tijd is gekomen het schip te bergen”. De staatsschuld van Honduras bedraagt eveneens 3,8 miljard dollar. (AP)