Getuige in één cel met verdachte

ROTTERDAM, 7 APRIL. Door een misverstand is een getuige in de zogeheten Ramola-zaak gisteren in de rechtbank van Rotterdam voor de zitting in één cel geplaatst met een verdachte tegen wie hij belastende verklaringen had afgelegd. Op de zitting trok hij zijn verklaring in.

De 30-jarige getuige J.B. wordt zelf ook verdacht van drugshandel. Woensdag heeft de Haagse officier van justitie veertien jaar cel en een boete van 250.000 gulden tegen hem geëist voor betrokkenheid bij de invoer van 1.161 kilo cocaïne. Hij was opgeroepen als getuige in het proces tegen de 29-jarige A.B.

Justitie verdenkt A.B. ervan lid te zijn van een Marokkaanse drugsbende die met een andere drugsbende en een geldwisselorganisatie in oktober vorig jaar door de politie werd opgerold. Via zijn videotheek, die als dekmantel fungeerde, verkocht A.B. volgens justitie grote hoeveelheden cocaïne. De videotheekeigenaar betrok de cocaïne ondermeer van de getuige, een schoonzoon van de Surinaamse minister Willi Soemita. J.B. heeft bij de politie en de rechter-commissaris belastende verklaringen over A.B. afgelegd.

Gisteren trok hij die verklaringen dus in, even later werd duidelijk dat hij voor de zitting in één cel had gezeten met de verdachte. De zichtbaar aangeslagen J.B. weigerde te zeggen wat zich daar had afgespeeld. Wel zou zijn celgenoot hem hebben 'uitgelegd' dat hij zich had 'vergist'. “Hij heeft verteld dat hij niet degene is geweest met wie ik zaken heb gedaan”, zei J.B. op de zitting. Op de vraag van de rechtbankpresident of hij bedreigd was, wilde J.B. geen antwoord geven. “Maar ik voel me niet prettig”, liet hij wel weten. “Ik wil niet meer als getuige optreden.” De rechtbank besloot na een korte schorsing dat J.B. verder niet hoefde te antwoorden op vragen van A.B.'s raadsman.

Volgens de Rotterdamse persofficier Gerding is de blunder het Rotterdamse parket aan te rekenen. “De parketpolitie was er gewoon niet van op de hoogte dat de mannen gescheiden moeten worden ingesloten. Het is nogal uitzonderlijk dat een getuige als gedetineerde wordt aangevoerd, meestal komen ze via de zijdeur binnen.” (ANP)