Fortis opnieuw op overnamepad

UTRECHT, 7 APRIL. Het Nederlands-Belgische financiële conglomeraat Fortis (waar verzekeraar Amev en VSB Bank deel van uitmaken) bereidt een nieuwe ronde van internationale overnames voor. Afgelopen jaar is de laatste grote overname, de voormalige Belgische staatsbank ASLK, in de Fortis-organisatie geïntegreerd. Nu zoekt de bankverzekeraar een of twee regio's om een nieuwe grote overname te doen.

Bestuursvoorzitter J. Bartelds die gisteren de resultaten over 1994 toelichtte, zei dat Fortis zijn oog heeft laten vallen op het Verre Oosten om internationaal te expanderen. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië waar Fortis reeds op kleine schaal aanwezig is, zijn interessante groeigebieden vindt Bartelds. Behalve in de Benelux heeft Fortis belangrijke vestigingen in Spanje (verzekeraar La Caixa) en in de Verenigde Staten.

“Als wij een nieuw land betreden, hebben we in ieder geval volume nodig,” zei Bartelds. Fortis stelt aan acquisities de eis dat ze met hun bank- of verzekeringsprodukten marktleider in het betreffende land kunnen worden. Hoe groot de over te nemen bank of verzekeraar moet zijn, hangt af van de omvang van de markt, aldus Bartelds.

In Nederland wil Fortis ook verder groeien. In 1994 werkten er gemiddeld 9000 mensen, 150 minder dan een jaar eerder. Voorzitter H. Hielkema van Fortis Nederland liet na afloop van de persconferentie doorschemeren dat hij wel degelijk interesse heeft voor de overname van de bank CLBN, een dochter van de financieel ontspoorde Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Hij ontkende opnieuw dat daarover onderhandelingen worden gevoerd. De zakelijke kredietverlening van CLBN zou een prima aanvulling betekenen op de de spaargelden die Fortis via VSB binnenhaalt.

Met medewerkers van Crédit Lyonnais heeft hij wel zo nu en dan contact. Daarbij is ook gesproken over de Nederlandse dochter, maar Hielkema heeft niet het gevoel hij veel kans maakt. “Crédit-Lyonnais topman Peyrelevade heeft woensdag nog gezegd dat er geen bankendochters te koop zijn,” aldus Hielkema.

Hielkema: “Als een acquisitie in Nederland niet mogelijk is, zullen we de plannen van de plank halen om zelf te groeien.” In dat scenario wil Hielkema van de huidige 350 VSB kantoren een kleine 40 inrichten voor zakelijke kredietverlening. “We denken nadrukkelijk aan de onderkant van de bedrijvenmarkt. Je begint bij de timmerman en gaat vervolgens naar het timmerfabriekje met tien werknemers.”

Op dit moment gaat het met de bancaire activiteiten in Nederland niet erg goed. Het resultaat van VSB is licht gedaald, zo meldde Fortis gisteren. De bank heeft last van de toenemende concurrentie op de spaarmarkt “en een groeiend rentebewustzijn bij de consument”. Waar VSB goedkoop spaargeld ziet wegvloeien, komen bij het Belgische ASLK juist veel nieuwe spaarders aan de poort kloppen. Een overtuigende verklaring voor dat fenomeen heeft Fortis niet: “Nederlanders zitten meer op de centen”, kon Hielkema nog bedenken.

Fortis heeft in 1994 met 549 miljoen ecu (1,1 miljard gulden) een 15 procent hogere netto winst geboekt dan een jaar eerder. De resultaten zijn echter zwaar vertekend omdat de resultaten van ASLK voor het eerst in de cijfers zijn verwerkt. Voor dat effect gecorrigeerd laat Fortis nog een groei van de nettowinst zien van 7 procent. Daarbij moet volgens Bartelds “in het achterhoofd” gehouden worden dat het beleggingsresultaat aanzienlijk is gedaald. Volgens Bartelds is daardoor de “kwaliteit” van de gerapporteerde winst “aanzienlijk omhoog” gegaan.

De winst per aandeel van het voor Nederlandse beleggers interessante Fortis Amev steeg afgelopen jaar met 8 procent tot 8,74 gulden. Voor het lopende jaar verwacht Fortis een verdere stijging van die winst per aandeel, net als die van het aan de effectenbeurs van Brussel genoteerde Fortis AG. In de afgelopen twee jaar heeft Fortis nog voor 240 miljoen gulden voorzieningen getroffen voor reorganisaties. De komende jaren zal dat volgens Bartelds niet meer nodig zijn.

Fortis kondigde gisteren een verandering in de dividendpolitiek aan om de vermogens van het rijkere Nederlandse Amev en het armere Belgische AG naar naar elkaar toe laten groeien. In België wordt gestimuleerd het volledige dividend van 100 Belgische franken in nieuwe aandelen om te zetten, zodat het kapitaal van AG groter wordt, terwijl het voor Nederlandse beleggers juist voordeliger wordt gemaakt om het dividend van 3,80 gulden in contanten op te nemen.

De autonome groei van Fortis in 1994 is te danken aan de verzekeringsactiviteiten van het conglomeraat. Tegenover een lichte teruggang van ongevallen- en ziekteverzekering stond een forse groei van de resultaten uit levensverzekeringen. Voor het eerst sinds drie jaar zijn de resultaten uit schadeverzekeringen weer positief. Het operationele resultaat van het bankbedrijf van Fortis groeide sterk tot ruim 500 miljoen gulden. Gecorrigeerd voor de overname van ASLK daalde dat resultaat echter met een procent.