Europa verdeeld over optreden tegen Canada

BRUSSEL, 7 APRIL. Binnen de Europese Unie bestaat onenigheid over het optreden tegen Canada, in de vorige maand uitgebroken visserij-oorlog. Groot-Brittannië verzet zich tegen de harde opstelling van de overige EU-lidstaten.

Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van visserij in Luxemburg. Inzet van het visserijconflict is de vangst van heilbot voor de kust van Newfoundland. Volgens Spaanse vissers enterde de Canadese kustwacht gisteren opnieuw Spaanse vissersschepen, net buiten de Canadese territoriale wateren.

De Unie veroordeelde het optreden, maar Groot-Brittannië weigerde zich bij de gezamenlijke verklaring aan te sluiten. Volgens de Britten is het nog onzeker wat er gisteren precies is gebeurd voor de kust van Newfoundland. In Ottawa heeft de Canadese regering tegenover een aantal Europese ambassadeurs verklaard dat de kritiek op het optreden van de kustwacht onterecht was. Er zouden geen schepen zijn geënterd of netten zijn doorgesneden. De kustwacht zou enkel hebben willen controleren welke soort vis de Spaanse vissers hadden gevangen en welke netten zij daarbij hadden gebruikt.

De Britten waren gisteren ook tegenstanders van een eenzijdig door de Europese Unie vastgesteld quotum van ruim 18.000 ton heilbot. In totaal mag er dit jaar 27.000 ton heilbot worden gevist voor de kust van Newfoundland. De Unie claimt daarvan 70 procent, omdat ze dat percentage in het verleden ook kreeg. Maar Groot-Brittannië vindt het onverstandig om een eenzijdig quotum vast te stellen, nu de onderhandelingen over de verdeling van de quota tussen Canada en de Unie nog aan de gang zijn.

Ook België, Ierland, Denemarken en Zweden hadden bedenkingen over het eenzijdig vaststellen van een quotum. Maar de Spaanse minister van visserij Louis Atienza veroordeeld de Britse opstelling als “een breuk in de solidariteit [...] die weinig precedenten heeft en de positie van Groot-Brittannië in de Unie verzwakt.” Spaanse diplomaten verspreidden gisteren in Luxemburg een spotprent, waarop een Brit de andere EU-landen vraagt eerst te bewijzen dat een aantal gevaarlijk uitziende Canadese zeerovers werkelijk piraten zijn.

Vorige week bleek ook al dat er binnen de Europese Unie verdeeldheid bestond over de visoorlog tussen Canada en Spanje. Toen ging het om eventuele vergeldingsmaatregelen tegen Canada waartegen met name Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland zich verzetten. De Europese Commissie en onder andere Frankrijk, momenteel voorzitter van de EU, waren bereid economische sancties te treffen, maar dat voorstel strandde op verzet van Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland.

Intussen gaan de besprekingen tussen de vijftien Europese Commissie en Canada over een oplossing van het visserijconflict door. Eerder deze week waren de partijen dicht bij een akkoord. Alleen Spanje en Portugal verzetten zich toen tegen een uitgelekt compromis, waarin zowel de EU als Canada 10.000 ton is toebedeeld. Spanje zou daarvan 8.000 ton krijgen, Portugal 2.000. De overige 7.000 ton zou naar derde landen gaan. Met een beroep op oude rechten claimt Spanje evenveel te mogen vissen als de Canadezen.