Een laconieke premiejager

Janet Evanovich: One for the Money. Uitg. Hamish Hamilton, 290 blz. Prijs ƒ33,95. De Nederlandse editie ('Grof geld') verschijnt in mei bij uitg. Meulenhoff.

New Jersey was tot nu toe een witte plek op de landkaart van het Amerikaanse misdaadgenre. Begrijpelijk; de echt grote steden, zoals New York, Chicago, Detroit, Miami en Boston lijken zoveel kleurrijker, zoveel extremer, zoveel meer geschikt voor geweld en corruptie en spanning. Janet Evanovich kiest in haar komische thrillerdebuut One for the Money echter onverdroten voor een heldin die volkomen vergroeid is met dit op het eerste gezicht weinig opwindende aanhangsel van New York. Stephanie Plum, dochter uit een prettig geschift joods gezin, ontslagen inkoper voor de afdeling lingerie van een vierderangs warenhuis, schuimt de straten van New Jersey af op zoek naar op borgtocht vrijgelaten criminelen die 'm gesmeerd zijn - want er valt een flinke beloning te verdienen.

De aalgladde Joe Morelli, een voormalig politieman die beschuldigd is van moord, vormt een aantrekkelijke prooi voor de beginnende bounty hunter; hij heeft Stephanie immers ooit ontmaagd op de vloer van de Tasty Pastry-bakkerij en haar daarna laten vallen als een baksteen? Maar de onweerstaanbare Morelli blijkt niet voor één gat te vangen - en bovendien wordt Stephanie ook nog eens voor de voeten gelopen door allerlei duistere figuren, waaronder de onprettig gestoorde bokser Benito Ramirez. De intrige van One for the Money is uit het harde criminele leven gegrepen; geloofwaardig, spannend genoeg, niet uitzonderlijk. Wat het debuut van Evanovich opzienbarend maakt is de vaart waarmee de droogkomische Stephanie Plum de lezer door haar New Jersey sleurt; wat toch al grappig is, wordt daardoor vaak genoeg hilarisch. Een heldin als Stephanie Plum is te kostelijk om maar één boek mee te laten gaan en de schrijfster heeft dan ook al een reeks aangekondigd. Liefhebbers van de laconieke Amerikaanse misdaadroman doen er verstandig aan nu al in te haken; grappiger dan dit is er niet.

    • Dennis de Hoop