Dollarkoers naar nieuw dieptepunt

ROTTERDAM, 7 APRIL. De Amerikaanse dollar is vandaag tegenover de yen gedaald tot een nieuw naoorlogs dieptepunt ondanks steunaankopen door de centrale bank van Japan. Vertegenwoordigers van de ministers van financiën van de G7-landen komen zondag mogelijk bijeen in Londen voor een spoedberaad over de stabilisering van de wisselkoeren.

Voor het eerst sinds het systeem van wisselkoersen na Tweede Wereldoorlog werd geïntroduceerd dook de dollar onder de 84 yen. Op de valutamarkt in Tokio sloot de munt uiteindelijk op 83,65 yen. De Japanse regering heeft inmiddels maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren en de industrie te wapenen tegen de dure yen.

Het Japanse persbureau Jiji meldde vanochtend met een verwijzing naar anonieme “internationaal monetaire bronnen” dat vertegenwoordigers van de G7-landen zondag bijeenkomen. Een woordvoerder van het Britse ministerie van financiën noemde vanmorgen een dergelijke bijeenkomst “een beetje waarschijnlijk”. In de G7 zitten de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië.

De bijeenkomst zou dan plaatsvinden in de marge van de jaarvergadering van de Oost-Europabank (EBRD) die maandag in Londen begint. In Versailles vergaderen dit weekeinde de ministers van financiën en centrale bankiers van 15 landen in de Europese Unie over de monetaire unie.

De Bank van Japan heeft de afgelopen nacht vergeefs grootscheepse steunaankopen gedaan om de dollar boven de 84,80 yen te houden. De Japanse premier Tomiichi Murayama beloofde gisteren dat zijn regering “stoutmoedige maatregelen” zal nemen om de overheidsuitgaven te vergroten en de belastingen te verlagen. De regering van Japan is bevreesd dat de dure yen, die de concurrentiekracht van Japanse exportprodukten op de wereldmarkt verzwakt, het voorzichtige herstel van de economie te niet doet.