Blydenstein ziet herstel gloren

Textielfabrikant Blydenstein-Willink wil groeien in de technische textiel. Dit segment moet over enkele jaren een derde van de omzet uitmaken, zo bleek tijdens de presentatie van het jaarverslag. In 1994 was dit 12 procent, een jaar eerder slechts 8 procent van de omzet.

Technisch textiel (onder andere transportbanden en isolatiemateriaal voor kabels) was vorig jaar nog verliesgevend. Volgens directeur A. Verkuyten, die veel verwacht van deze divisie, zal daar ook dit jaar verlies worden geleden. “Maar we zitten wel dicht tegen winst aan. Het gaat sneller dan verwacht”. Lakatex, waar bedrukte gordijnstoffen worden gemaakt, kampt al jaren met tegenvallende omzetten maar is desondanks winstgevend. Verkuyten wijt de teleurstellende verkopen aan de huidige trend, waarin onbedrukte gordijnen populair zijn ten koste van vrolijke kleuren. Verkuyten: “We willen de afhankelijkheid van modische stoffen terugbrengen”. Op den duur moeten Lakatex, Industrial Products (technisch textiel) en Verosol (lamellen) elk een derde van de omzet genereren. Tot voor enkele jaren dreef Blydenstein voor meer dan de helft op de bedrukte gordijnen van Lakatex.

Blydenstein boekte vorig jaar een netto winst van twee ton, de helft van een jaar eerder. In 1992 werd 3,6 miljoen gulden verlies geleden, nadat in 1991 9,9 miljoen winst was geboekt.

De omzet liep 7,3 procent terug tot 114,9 miljoen gulden, terwijl het resultaat uit gewone bedrijfsvoering met 4,7 miljoen gulden afnam tot 2,9 miljoen gulden. Blydenstein noemt niet alleen het tegenvallende resultaat van Lakatex als oorzaak van de terugval. De afschrijvingen zijn met 8,8 miljoen gulden vier ton hoger dan een jaar eerder. Het dividend wordt opnieuw gepasseerd.