Bladen uit Silver Bible geroofd

STOCKHOLM, 7 APRIL. Twee nog onbekende mannen hebben woensdag twee bladzijden uit een vroeg zesde-eeuws handgeschreven manuscript, dat bekend staat als de Silver Bible, gestolen uit een vitrine in de bibliotheek van de Universiteit van Uppsala. Ze braken tijdens de openingsuren de vitrine stuk en hielden het personeel op afstand met traangas. Van de dieven ontbreekt elk spoor. Er is een beloning uitgereikt van 14.000 dollar voor informatie die tot arrestatie van de dieven leidt.

De Silver Bible, die een gotische vertaling van de vier Evangeliën bevat, werd in 1648 tijdens de bestorming van Praag door de Zweden aan het eind van de dertigjarige oorlog als buit meegenomen. Het vroeg-middeleeuwse document wordt als één van de belangrijkste gotische teksten beschouwd die zijn overgeleverd. Vanwege de onschatbare waarde was de bijbel niet verzekerd.

Vlak voor de diefstal wees Zweden een verzoek van de Tjechische president Vaclav Havel om de bijbel naar zijn land te doen terugkeren van de hand. (Reuter)