Beurs houdt belangrijke 400-grens vast

AMSTERDAM, 7 APRIL. Op de beurs spraken handelaren er vanmorgen voorzichtig over dat bij beleggers het vertrouwen terug is. Nadat gisteren nipt de 400-punten grens werd genomen, noteerde de graadmeter, de AEX, rondom het middaguur 402,6 punten, een stijging van 2,43 punten.

AMSTERDAM “Het doorbreken van de 400-grens blijft toch een belangrijke psychologische factor,”, constateerde een handelaar. “Dit was wat de beurs nodig had”, voegde hij daar optimistische aan toe. De koersen kregen vanmorgen verder steun van de dollar, die een halve cent aantrok tot 1,5427 gulden en de obligatiemarkt. De meeste staatsleningen noteerden licht hoger.

Chemiefonds Akzo Nobel kon vanmorgen 2,10 gulden bijschrijven op 179,40. Branchegenoot DSM won 1,90 in waarde en had een tussentijdse notering van 124,40. Hoogovens, begin deze week al in trek na koopadviezen door enkele analisten, won opnieuw negen dubbeltjes op 64,70.

Ook de financiële waarden lagen goed in de martkt. Dat kwam het best tot uiting bij bankier/verzekeraar Fortis die gisteren een winststijging van 15 procent bekendmaakte. Het Nederlandse aandeel Fortis Amev klom 1 gulden in waarde tot 76,50. ABN Amro boekte een koerswinst van negen dubbeltjes op 59,10.

De Grontmij, die gisteren een tegenvallende winststijging meldde, verloor 2,20 op een notering van 54,60. Een verlies van 1,90 was er voor kunststof- en textielproducent Ten Cate, die na een tegenvallend dividendvoorstel een nieuwe koers van 77,60 noteerde.

Op de Europese wisselmarkten kon de dollar vanmorgen enige koerswinst boeken. In Amsterdam stond de dollar rondom het middaguur op 1,5427 gulden, tegen een slotkoers van 1,5365 gisteren.

De Duitse minister van economische zaken, Günter Rexrodt, liet overigens in een vraaggesprek met het Duitse dagblad Bild weten dat de lage dollarkoers is veroorzaakt door de Verenigde Staten zelf. De VS moeten een overtuigend beleid gaan voeren en hun overheidstekort verkleinen. Dan gaat de dollar weer omhoog, aldus Rexrodt.

Ook het pond sterling noteerde vanmorgen hoger. Rond het middaguur was de koers opgelopen tot 2,4791 gulden, tegen 2,4730 gulden aan het eind van de handel gisteren. De grote nederlaag die de Conservatieve Partij van premier Major leed bij gemeenteraadsverkiezingen in Schotland, had geen invloed op de koersvorming. De meeste andere munteenheden waren overwegend hoger.

NEW YORK Op Wall Street brak de Dow Jones-index gisteren opnieuw een record. De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter eindigde op 4205,41 punten, 4,84 punten hoger dan het slotpeil van de voorgaande dag. Per saldo waren er meer stijgers dan dalers. Tijdens de handel verwisselden 322 miljoen aandelen van eigenaar. Stijgende obligatiekoersen en een licht koersherstel van de dollar stimuleerden de index.

Wall Street was gisteren in de ban van geruchten over een overname van computerfabrikant Apple. Het Cannon-concern zou een bod overwegen, maar ontkent dat dit zo is.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag lager. De Nikkei-index van de 225 fondsen zakte met 96,37 punten (0.6 procent) tot 15.719,50. Gisteren steeg de Nikkei-index nog 0,4 procent.