Wallage: lessen 'eigen taal' niet naar gemeente

ROTTERDAM, 6 APRIL. PvdA-fractievoorzitter J. Wallage is het niet eens met de plannen van zijn partijgenoot staatssecretaris T. Netelenbos (onderwijs) om de verantwoordelijkheid voor het 'Onderwijs in Eigen Taal' (OET) voor buitenlandse kinderen weg te halen bij de basisscholen.

Netelenbos wil de verantwoordelijkheid voor het onderwijs in Turks, Marokkaans en andere buitenlandse talen overdragen van de scholen naar het gemeentebestuur. De gemeente staat dan vrij om dit onderwijs buiten schooltijd of zelfs buiten de scholen om te organiseren in bijvoorbeeld buurthuizen of muziekscholen. Wallage, die zelf van 1989 tot 1993 staatssecretaris was op Onderwijs, is het daar niet mee eens, zo bleek gisteren op een bijeenkomst over onderwijs in eigen taal in Utrecht.

De vraag of 'OET' voor of na schooltijd moet worden gegeven is een schijndebat, zei Wallage vanmorgen in een toelichting. “Het gaat er om dat onderwijs in eigen taal behoort tot de samenhang van het lesprogramma en dus tot de verantwoordelijkheid van de school. Ten eerste zijn er verschillende soorten taalgroepen, en scholen kunnen hiervoor het beste zelf het aanbod op maat maken. Er zijn soms kleine aantallen leerlingen uit een bepaalde taalgroep. Scholen kunnen hiervoor ook het beste zelf onderling de lessen afstemmen.” Wallage zegt wel enkele coördinerende taken te zien voor de gemeenten, maar meent “dat wij niet moeten doorschieten.”

Wallage acht onderwijs in eigen taal essentieel voor de integratie en het zelfrespect van allochtonen. “Integratie lukt alleen als je zelfbewust met je eigen afkomst om kunt gaan. Belangrijk is het behoud van een aantal basiselementen zoals de taal, cultuur, liedjes en humor. Allochtonen moeten een stukje van zichzelf kunnen bewaren, dat komt onze multiculturele samenleving ten goede. Onderwijs in eigen taal is daar een onderdeel van, het is absoluut geen achterhaald extraatje”, aldus Wallage.

De fractievoorzitter pleitte overigens ook voor drastische verbetering van de kwaliteit van onderwijs in eigen taal.