VS willen handel met Iran verder aan banden leggen

WASHINGTON, 6 APRIL. De Verenigde Staten zijn van plan de handel met Iran verder te beperken. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis gisteren gezegd. Iran heeft vandaag de plannen gekritiseerd.

Washington dringt er bij bondgenoten al langer op aan Iran economisch te isoleren, uit vrees voor de opbouw van het Iraanse defensie-apparaat en de plannen van Teheran om kernreactoren van Rusland te kopen. De Verenigde Staten zijn fel tegen die plannen.

“Op dit moment worden verschillende mogelijkheden bekeken (om de handelsbetrekkingen met Iran te beperken) en ik denk dat er snel beslissingen worden genomen”, aldus Robert Pelletreau, de onderminister van buitenlandse zaken. Volgens Pelletreau hebben president Clinton en de Egyptische president Hosni Mubarak gisteren een bespreking gehad over “de toenemende dreiging van Iran in de regio”. Er tussen beiden overeenstemming zijn geweest “dat Iran in bedwang moet worden gehouden.”

Binnen de Amerikaanse regering zou volgens andere functionarissen brede steun bestaan voor de beperking van de Amerikaanse oliehandel met Iran. In maart wist president Clinton een transactie tussen de Amerikaanse oliemaatschappij Conoco en Iran te blokkeren.

Een Iraanse krant publiceerde vandaag een artikel waarin de twijfel werd uitgesproken dat de Verenigde Staten internationale steun zullen krijgen voor hun plannen. (Reuter)