Voorkeur Theater

HEKABE Peter de Baan regisseerde Hekabe van Euripides als een oorlog tussen de seksen: tegenover de oude, wijze, door verlies geslagen Trojaanse koningin Hekabe staan de Griekse helden als onnozele hanen, Odysseus een flegmatische charmeur, Agamemnon een omslachtige hypocriet. Zij is hun de baas, maar zij zíjn de baas en dat daagt haar uit tot wraak en bloedvergieten. Met Geert de Jong in de titelrol, prachtig als grommende wolvin, als verwezen moeder, en als verlaten stuk ongeluk. 7 en 8 april Schouwburg Rotterdam, 12 april Enschede, Twentse Schouwburg.

HERENLEED Armando en Cherry Duyns schreven en spelen opnieuw een voorstelling vol Herenleed, met de taal als tempel waarbinnen ruimte is voor verbazing, ontzetting en de stijve dans van twee heren in rokkostuum. “Wat ziet u eruit! U lijkt wel een boerderij!!”.

Amsterdam, De Kleine Komedie 8 april.

YANKEE WEILAND & DE LAARS EN ZIJN SOK: TWEE BOERENSTUKKEN Temidden van hard gras, in een oude frituurvetfabriek te West-Knollendam, speelt theatergroep Hollandia twee even prachtige als brute boerenstukken in een regie van Johan Simons. In Yankeeweiland excelleert Jacqueline Blom als een daglonersvrouw die, link als een looien deur, ontdekt heeft dat ze liever dood gaat dan nog eens te buigen voor bazen. In De laars en zijn sok onderwerpen Betty Schuurman en Peter Paul Muller zich aan de geniale wartaal van Herbert Achternbusch. Tussen de stukken wordt een boerenmaaltijd geserveerd. Inl, routebeschrijvingen en bustijden 075-310231.

LÉGENDES FLAMANDES Door De Korre. Voordat Charles de Coster de avonturen van Tijl Uilenspiegel optekende, verzamelde hij omstreeks het midden van de vorige eeuw nog andere volkse verhalen. Bob de Moor dist er één op in sappig Vlaams en bewijst daarmee na Olivetti '82 opnieuw zijn meesterschap als verteller. 7 en 8 april Haarlem Toneelschuur, 10 en 11 april Rotterdam Schouwburg, 13 april Vlissingen Het Arsenaal.

HEDDA GABLER Ger Thijs geeft zijn prikkelende enscenering van Ibsens Hedda Gabler voor Het Nationale Toneel vaste grond met Hedda's zwangerschap en laat haar verhaal scharnieren om Hedda's inzicht dat ze niet moedig was maar laf, toen ze haar pistool richtte op de enige man die haar waardig was. Met een prachtige rol van Will van Kralingen als Hedda Tesman, geboren Gabler. 8 april Tilburg Schouwburg, 11 april Den Bosch Theater a.d. Parade, 12 april Zoetermeer Stadstheater, 13 april Rotterdam Schouwburg.

HET VERDRAG Associatief aaneengeregen scènetjes over macht, machtsmisbruik en komische conflicten, door het cabaret-trio Niet Uit Het Raam. 7 april Heemskerk Cirkeltheater, 8 april Arnhem Schouwburg, 12, 13 april Almere De Roestbak.

STAUNCH Dansgroep Krisztina de Châtel laat met de reprise van 'Staunch' (1987) opnieuw de harten bonken. De Châtels zinderende minimale dansstuk is het resultaat van een studiereis door West-Afrika. In een sfeer van hitte en primitieve riten leveren vijf mannelijke dansers een intens gevecht met het genadeloze toneelbeeld van Peter Vermeulen. 13 april Gouda Schouwburg.

EN VERDER: Bouwmeester Solness, 7 april IJmuiden SSB Velsen, Hard zingend in het donker door Jan Rot. 7 april Steenwijk De Meenthe, 8 april Hilversum Tejater Achterom, 9 april Noord Scharwoude De Koog, 11 april Eindhoven Stadsschouwburg, 12, 13 april Utrecht Stadsschouwburg; Arcadia door het Haarlems Toneel. 7, 8 april Amsterdam Stadsschouwburg, 13 april Laren Singer; Niet gesnoeid door Adelheid Roosen, Karin Bloemen, Leoni Jansen, Ricky Koole, Carolyn Watkinson en Rocq-E Harrell. 10 april Amstelveen Cultureel Centrum, 12 april Den Haag Koninklijke Schouwburg, 13 april Dordrecht Kunstmin; Uit de nieuwe wereld door Het Folkloristisch Danstheater. 7 april Weert Munttheater, 9 april Haarlem Stadsschouwburg.