Voorkeur Galerie

KNOLLENEVENEMENT De dahlia, de bloem van ieder volkstuintje, is ontdekt door de cultuurliefhebber. Kunstenaar Jan Hein van Melis creëert dit weekend in de Rotterdamse bloemenwinkel annex galerie Brutto Gusto een walhalla voor de 'dahlianier'. Onder de titel 'Van Melis Knollenevenement' kan men zich verlustigen aan dahlia-patisserie, dahlia's op Wedgwood-borden (oranje met goud lustre), dahlia's als onderwerp van fotocollages, dahlia's op overalls en op tekeningen. Men kan er ook knollen kopen en voor wie niets van dit knolgewas weet, is er een start-pakket. Van Melis adviseert en bedient de klant/kunstliefhebber drie dagen lang op zijn wenken en serveert bitterballen. Adres: Nieuwe Binnenweg 162 b Rotterdam, vr en za 8 april 11-22u zo 9 april 11-17u. Knollen- en zaadverkoop nog t/m 30 april.

MENHIRS De kunstenaars Ada Dispa en Harmen Brethouwer vroegen bevriende kunstenaars en familieleden om een menhir te maken. Deze 'collectie' wordt nu in galerie De Expeditie getoond: menhirs van ivoor, steen, bot, maar ook gehaakt en gebreid. Als kleine gedenktekens staan ze in de ruimte en roepen vragen op over wat kunst is en wat decoratie, of kitsch. T/m 6 mei, Leliegracht 47 Amsterdam, di t/m za 13-18u.

HELMA PANTUS Een vrouw die in een wilg hangt, een op een struik gestrand meisje, de heilige Hiëronymus die in zijn blootje tegen een duin zit te lezen - het zijn alle onderwerpen die Helma Pantus in haar nieuwe, naar het symbolisme neigende schilderijen naar voren brengt. T/m 28 april, galerie Metis, Keizersgracht 688 Amsterdam, do t/m za 13-18u.

EN VERDER Stillevens van Ine Lamers, Reuten galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam, t/m 15 april, do, vr en za 14-18u; Videofilms van Ida Lohman in Casco, Oudegracht 366, Utrecht, t/m 15 april, wo t/m zo 13-17u30; 'Stukjes autobiografie' van Michel Sauer bij galerie De Zaal, Koornmarkt 4 Delft; nieuwe schilderijen van Suzan Drummen bij galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317 Amsterdam; beelden en objecten van Merijn Bolink bij galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, wo t/m za 13-18u, beelden uit de massamedia van Tiong Ang. T/m 3 mei in galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 315 Amsterdam, di t/m za 13-18u.